Decizie definitiva: Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare

9/04/14 ora:7:22pm

mircea-diaconuMircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, au decis magistaţii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

Decizia de miercuri a magistratilor Curtii mentine, astfel, decizia de luni a Tribunalului Bucuresti.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat miercuri apelul în cazul contestaţiei depuse de Mircea Diaconu privind candidatura sa la alegerile pentru Parlamentul European. Apelul a fost înaintat de Agenţia Naţională de Integritate, după ce contestaţia lui Mircea Diaconu a fost admisă pe 5 aprilie de magistraţii Tribunalului Bucureşti, permiţându-i acestuia să candideze la europarlamentare.

În motivarea deciziei de admitere a contestaţiei, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au apreciat ca fiind ‘lipsit de claritate’ şi ‘imprecis’ textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipulează: ‘Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului’.

În opinia Tribunalului Bucureşti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa funcţia de senator, care, ca funcţie eligibilă, nu este identică cu cea de europarlamentar.

Judecătorii au luat în calcul şi jurisprudenţa CEDO, care a stipulat că un text de lege imprecis operează în favoarea ‘titularului dreptului supus interdicţiei, respectiv dreptul de a fi ales’.

Mircea Diaconu a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă. BEC a avut în vedere raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului ‘C.I. Nottara’.

Pe 26 martie, Agenţia Naţională de Integritate a informat BEC că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European. În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie că Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare după ce liberalii au luat act de comunicatul ANI şi sentinţa ÎCCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia. A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din PNL şi a declarat că intenţionează să candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El şi-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie în calitate de independent. Diaconu a menţionat că a strâns peste 125.000 de semnături de susţinere a candidaturii sale.