Wednesday , October 5 2022

Decizie a Guvernului: Controale extinse pentru depistarea alimentelor cu E.coli

achim irimescu

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat, în această dimineață, la Palatul Parlamentului, că vor fi extinse controalele în magazine, după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, luni, că a descoperit bacteria E.coli în probele recoltate de la o familie din Bacău, dar şi de la o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş, potrivit Realitatea TV.
“Există un sistem de alertă rapidă (…) Se merge în continuare pe verificări, dar nu putem verifica în toată țara, toate produsele. În principiu, acolo unde a fost maturare, saramură, nu e problemă. La Bacău, a fost recoltată o probă de la un pui crescut în curte, aflat în frigiderul unei familii care a fost afectată (…) Doar Ministerul Sănătății poate trage concluziile necesare. Noi doar punem la dispoziție informațiile”, a spus Irimescu.
“În mod cert s-a mers la cele două ferme care livrează laptele fabricii în discuție. Produsele care clar sunt de genul brânzei proaspete de vaci sigur că au fost oprite”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Reamintim că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, luni, că a descoperit bacteria E.coli în probele recoltate de la o familie din Bacău, dar şi de la o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş. Mai exact, bacteria E.coli a fost găsită în carnea de pui din frigiferul părinţilor fetiţei de un an şi trei luni, diagnosticată în urmă cu circa două săptămâni cu sindrom hemolitic-uremic. Potrivit ANSVSA, carnea provenea de la păsări din gospodăria proprie.
“În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, explica, luni, Achim Irimescu.
 
 

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …