Thursday , March 28 2024

Decizie bombă în dosarul Mineriadei. Nu se pune sechestru pe averea lui Ion Iliescu

Ion Iliescu a scăpat de sechestrul pe avere. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi cererea victimelor Mineriadei de a pune sechestru pe averea fostului preşedinte, în schimb avocatul lui Ion Iliescu a solicitat introducerea statului ca parte responsabilă.
voican-iliescu-roman

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, 17 mai, cererea Asociaţiei 21 Decembrie 1989 de instituire a sechestrului asupra averilor foştilor demnitari Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, în dosarul Mineriadei. ÎCCJ a respins şi sesizarea CCR în acelaşi dosar.
Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu în dosarul “Mineriada din 13-15 iunie 1990”, afirmă că a depus o cerere prin care solicită introducerea statului ca parte responsabilă.
Întrebat de jurnaliști dacă Ion Iliescu va putea să plătească milioanele de euro care au fost cerute ca despăgubiri de victimele mineriadei – în ipoteza în care va exista o decizie judecătorească definitivă în acest sens – avocatul fostului președinte al României a declarat că s-a solicitat și este introdus în cauză Guvernul, “ca reprezentant al statului, în calitate de parte responsabilă civilmente”.
Judecătorului de Cameră Preliminară de la Înalta Curte, căruia i s-a atribuit dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990, i se solicită instituirea unui sechestru pe toate bunurile aparţinând tuturor persoanelor că au săvârşit sau favorizat infracţiuni contra umanităţii în acele zile. Solicitarea a fost depusă la instanţă de Asociaţia 21 Decembrie 1989, care este parte vătămată în dosarul Mineriada.
În solicitarea depusă la instanţă de Asociaţia 21 Decembrie 1989 se arată că prejudiciul moral şi material provocat de inculpaţi a fost estimat la peste un milliard de dolari.
În 13 iunie 2017, Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Astfel, au fost trimişi în judecată: Ion Iliescu, la acea dată preşedinte al României şi preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, Petre Roman, prim-ministru al Guvernului interimar, Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, director al Serviciului Român de Informaţii şi general în rezervă Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare, pentru infracţiuni contra umanităţii.
De asemenea, au fost trimişi în judecată amiralul în rezervă Emil Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne,.
În dosarul Mineriadei, procurorii militari i-au trimis în judecată şi pe generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, colonel în rezervă Petre Peter, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne, pentru infracţiuni contra umanităţii.
realitatea.net

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …