Wednesday , February 8 2023

Decizie a Justitiei: PSD trebuie sa publice cum a cheltuit subventiile de la stat si ce firme au primit banii

Decizie fara precedent a instantelor judecatoresti, Partidul Social Democrat trebuie sa faca publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat in anii 2016-2018 si rapoartele detaliate cu privire la la modul in care au fost cheltuiti acesti bani: cu ce persoane fizice si cu ce firme s-au incheiat contracte din acesti bani.

Decizia a fost data de Tribunalul Iasi, intr-un proces deschis de unul dintre fondatorii asociatiei civice Reset Iasi, Daniela Mitrofan. Decizia poate fi contestata cu recurs.

Daniela Mitrofan a solicitat initial aceste infomatii de la PSD, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Cum formatiunea politica nu i-a comunicat aceste date, ea s-a adresat instantei.

Potrivit portalului instantelor, instanta a hotarat ca PSD sa-i comunice:

– Suma primita de catre Partidul Social Democrat ca subventie din bugetul de stat pe anul 2016;
– Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subventiei pe anul 2016;
– Suma primita de catre Partidul Social Democrat ca subventie din bugetul de stat pe anul 2017;
– Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subventiei pe anul 2017;
– Suma primita de catre Partidul Social Democrat ca subventie din bugetul de stat pe anul 2018;
– Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subventiei pe anul 2018.

Daniela Mitrofan a solicitat si daune morale in acest caz, dar instanta a respins acest capat de cere.
Potrivit unei analize Efor, publicate in aprilie 2019, Romania plateste partidelor politice una din cele mai mari subventii din UE. De asemenea, legea nu este clara cu privire la soarta fondurilor ramase necheltuite la finalul anului.

Reglementarile privind cotele alocate partidelor de la bugetul de stat s-au modificat in 2018, prin Legea 34, care a modificat Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, urmare a unei initiative a fostului trezorier al PSD, deputatul Mircea Draghici.

In 2018, PSD ar fi primit subventii de aproape 100 milioane de lei, potrivit Europa Libera.

Acesta este al doilea proces in care PSD a fost obligat de instanta sa faca publice cheltuielile. Intr-un proces similar, deschis de jurnalistul Ovidiu Vanghele, PSD a fost obligat la a face publice informatiile legate de organizarea mega-mitingului PSD “impotriva abuzurilor” din Piata Victoriei, pe 9 iunie 2018.

Vanghele a vrut sa afle sursele de finantare si prestatorii de servicii privind mai multe actiuni organizatorice, cum ar fi transportul participantilor din localitatile de domiciliu catre Bucuresti, asigurarea de apa si mancare pentru acestia, amenajarea locului de desfasurare a evenimentului (instalare scena, instalare ecrane, difuzare muzica, difuzare Finala Roland Garros 2018 etc.).

La acest miting s-a estimat ca ar fi participat 130.000 de oameni.

De exemplu, una dintre solicitari viza plata pentru transmisia in direct a finalei de la Roland Garros, castigata de Simona Halep, in beneficiul participantilor la protest. Catre ce televiziune s-au platit banii pentru drepturile de autor si care este sursa fondurilor?

ziare.com

Vezi si

România va trimite în Turcia încă o echipă de salvatori și bunuri de strictă necesitate din rezerva de stat

România va trimite în Turcia încă o echipă de salvatori, precum şi încă doi medici …