Friday , March 29 2024

Decizia CCR: Erata Curtii este legala

Curtea Constituţională a decis, marţi, că erata cu privire la introducerea românilor din străinătate în cvorumul pentru Referendumul din 29 iulie este legală.
Judecătorii Curţii Constituţionale ar fi convenit în şedinţa de marţi că judecătorul Ştefan Minea era îndreptăţit să transmită rectificarea la Monitorul Oficial în privinţa motivării Curţii pe referendumul din 29 iulie, au declarat surse oficiale.
Conform surselor citate, opinia majorităţii judecătorilor prezenţi la şedinţa de plen a CC a fost că judecătorul Ştefan Minea ar fi fost îndreptăţit să transmită la Monitorul Oficial rectificarea în ceea ce priveşte motivarea Curţii pe contestaţiile privind referendumul din 29 iulie.
Argumentele invocate în şedinţa de plen de către majoritatea judecătorilor au fost că acesta era atât judecător raportor, cât şi judecător de serviciu, au mai precizat sursele citate.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi dimineaţă, înaintea şedinţei plenului Curţii, că rectificarea transmisă la Monitorul Oficial în cazul motivării privind referendumul din 29 iulie a fost emisă “în condiţii strict legale”.
Zegrean a fost întrebat de jurnalişti în ce condiţii a fost emisă erata transmisă la Monitorul Oficial şi semnată de judecătorul de serviciu, în aceeaşi zi în care el a fost cel care a semnat altă adresă către Guvern.
“În condiţii strict legale”, a răspuns Zegrean.
“Eram în concediu, judecătorul de serviciu este cel care semnează în locul preşedintelui”, a mai precizat preşedintele Curţii Constituţionale.
În 6 august, Curtea a transmis o erată, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate nu trebuie înscrişi pe listele electorale permanente, având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare, spune CCR în hotărârea privind referendumul.
Potrivit Curții Constituționale, cetățenii români cu domiciliul în străinătate nu intră în calcularea cvorumului, ei nefiind incluși în listele electorale permanente. „Curtea reţine că în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2008 (….) a fost abrogată teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea că „listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate”. Aşadar, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai întocmeşte asemenea liste, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare (…) Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”, se arată în motivarea publicată de Curtea Constituțională.
Această precizare a CCR este imporantaă în contextul în care Traian Băsescu susţine contrariul. “Eu fac un ultim apel la aceşti oameni: să respecte legea şi Constituţia României. Legea de alegere a preşedintelui, Legea referendumului, când vine vorba despre destituirea preşedintelui, Constituţia României, Articolul 81, alineatul 2, spun exact ce înseamnă listă electorală. Nu mai umblaţi la, nu mai umblaţi la diaspora să vedeţi cum este. Oricine este deţinătorul unui CNP românesc, cu un buletin expirat sau nu, cu un paşaport exporat sau nu, are dreptul să se afle în lista electorală, pentru că până în ziua alegerilor, inclusiv, actul lui de identitate poate fi validat, iar cvorumul, când vine vorba despre alegerea sau destituirea preşedintelui este format din toţi cetăţenii cu drept de vot, pe care România îi are, indiferent unde ei locuiesc”, a spus duminică Traian Băsescu.

Vezi si

20.000 de angajați ai MAI, pregătiți să intervină în perioada Paștelui Catolic

20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, precum și angajați ai altor structuri ale …