Decizia Bisericii Ortodoxe Romane: Fără împărtășanie la slujbe, deocamdata

13 mai 2020, 15:55

Împărtășirea credincioșilor se amână pentru o perioadă scurtă de timp, până când se va termina consultarea cu toate bisericile ortodoxe și se va găsi altă soluție decât împărtășirea cu lingurițe de plastic.

Așadar, dacă de duminică se reiau slujbele în aer liber, la final nimeni nu se va împărtăși, relateaza Digi 24.

În legătură cu acest aspect, Patriarhul Daniel trimisese o scrisoare Sfântului Sinod, cerând o consultare pe această problemă.

Procedura împărtășaniei a mai fost amânată tot din motive epidemice, în 1829, timp de două luni.

„Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a „celor sfinte” si de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică. Creștinismul autentic, hrănit din fidelitatea față de tradiția genuină a Evangheliei și față de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credința și rațiunea, ci le cultivă cu discernământ”, a transmis Biserica Ortodoxă Română.

Slujbele vor fi oficiate exclusiv afară, iar bisericile vor fi redeschise doar accesului credincioșilor pentru rugăciune individuală, cu respectarea unor reguli de igienă și protecție, a adăugat BOR.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat marți la Digi24 că au loc consultări la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire, aceasta fiind o problemă care ține strict de biserică, cenzurarea nefiind atributul statului.

„Utilizarea linguriței la împărtășanie specifice cultului bisericilor ortodoxe și greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoților și a credincioșilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.

Sintagmele linguriță de unică folosință, pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul și realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică”, a declarat Vasile Bănescu.

reportersite