Thursday , August 18 2022

De pe 15 mai se deschid magazinele cu intrare din strada, saloanele, muzeele si parcurile. In localitate ne putem deplasa fara declaratie. Masca in interior si pastrarea distantei – obligatorii

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți ce restricții vor fi ridicate și care vor rămâne în vigoare începând cu data de 15 mai, odata cu instituirea starii de alerta. Masurile de relaxare prezentate ar putea privi si Suceava si cele opt localitati limitrofe, daca, la recomandarea Institutului National de Sanatate Publica, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta va decide sa ridice carantinarea.

Vor fi obligatorii masca în spațiile publice închise, transportul in comun, păstrarea unei distanțe de 1,5 metri față de alte persoane și igiena mâinilor.

De asemenea, președintele a anunțat că se vor redeschide magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală, muzeele și a recomandat redeschiderea parcurilor.

Klaus Iohannis a avertizat însă că deplasările în afara localității vor fi interzise, cu unele excepții, și că va fi în continuare obligatorie completarea unei declarații pentru acest lucru. Declarațiile pe proprie răspundere nu vor fi însă necesare pentru deplasările în interiorul localității sau în interiorul zonelor metropolitane.

Ce devine obligatoriu din 15 mai:
Devine obligatoriu portul măștii în spații publice înschise, de exemplu la magazin, în stația de metrou, în transportul în comun
Este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri, adică distanța a două brațe
Igiena mâinilor devine obligatorie: să ne spălăm pe mâini cât se poate de des

Ce se redeschide din 15 mai:
se redeschide parțail comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă.
Se redeschid saloanele de îngrijire personală
Se redeschid muzeele
Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile
Se renunță la obligația declarației atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Totuși, e în interesul nostru să nu exagerăm cu deplasările

Deplasare in afara localitatii, doar ca exceptie si cu declaratie pe proprie raspundere
e interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții care vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (munci agricole, sporturi individuale).
Când ieșim din localitate e nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde există naveta pentru serviciu
Dar dacă mergeți de exemplu din București în provincie aveți nevoie de o declarație scrisă

Biserici: slujbe in afara bisericii, masca obligatorie, distantare sociala
Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale: în primă fază, doar în aer liber. Credincioșii vor purta obligatoriu mască, desi se afla in exterior, și vor păstra obligatoriu distanța de 1,5 metri. În etapele următoare, condițiile vor fi rediscutate.

Sportivii amatori pot face doar sporturi individuale, in aer liber

Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, dar competițiile sportive nu vor începe în această etapă.
Pentru sportivii amatori e posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber. Dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.

sursa: G4Media

Vezi si

Pe 28 august începe o nouă ediție a programului „Litoralul pentru toți”. Tarifele de cazare pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană

FPTR lansează o nouă ediție a programului “Litoralul pentru toți”. Programul începe pe data de …