Saturday , December 10 2022

De joi, vremea se raceste

Doar miercuri mai trebuie să răbdăm căldura excesivă. De joi, vremea intră într-un proces de răcire, odată cu frontul atemosferic care traversează ţara de la vest la est trăgând după el un aer ceva mai rece. Răcoarea va rămâne la noi câteva zile, aşa că ne vom bucura de un weekend plăcut, cu maxime predominant de 30 de grade. Dar vin şi ploi, care izolat pot fi chiar intense, cu vânt şi cantităţi de apă însemnate.
Miercuri, începând din vestul ţării, ploile se tot extind. Lasă în urma lor şi peste 40-50 de litri pe metru pătrat, cu vânt care capătă aspect de vijelie şi poate chiar şi ceva grindină. Maximele sunt în aceste regiuni însă şi de numai 28 de grade. Canicula rămâne totuşi cuvântul de ordine în sudul şi estul ţării, unde disconfortul termic va fi accentuat la orele amiezii mai ales când valorile termice ar putea să urce şi la 38 de grade.
Vremea se strică miercuri în Carpaţii Occidentali şi vestul celor Meridionali. În restul masivelor montane, ploile puternice şi vântul vor aştepta căderea serii, când descărcările electrice şi poate chiar grindina vor schimba cu totul aspectul încins al acestor zile. Acumulările de apă vor fi şi de 40-50 de litri pe metru pătrat, dar temperatura aerului se menţine relativ ridicată.
Litoralul este miercuri însorit şi primitor, cu 30-31 de grade în aerul marin şi 26-27 în apele încălzite după atâtea zile toride. Dar indicele de confort termic temperatură-umezeală va depăşi valoarea critică de 80 de unităţi. Bucuraţi-vă însă de vremea de pe litoral, pentru că seara va trage o cortină zdravănă de nori peste litoral, iar ploile şi vântul vor prelua puterea.
Plouă în interiorul arcului carpatic după masă mai ales, când norii vor lăsa averse torenţiale, iar vântul va prinde putere. Atât vijeliile, cât şi grindina vor puncta aspectul instabil al vremii în regiune, iar maximele scad, dar încă mai ating 33 de grade la Sibiu şi Braşov, 32 de grade la Timişoara , Arad, Oradea şi Baia Mare şi 31 la Cluj. În sud, doar vestul Olteniei se bucură de ploi peste zi şi maxime o idee mai blânde. În rest însă, canicula nu cedează teren şi amiaza va număra 35 de grade la Craiova, 37 la Alexandria, ba chiar 38 la Giurgiu şi Călăraşi. La căderea serii e rost însă ca aversele să ajungă şi în vestul Munteniei să mai spele dogoarea de peste zi.
În Dobrogea soare mult şi maximee de 35-36 de grade în partea continentală şi 30-31 pe litoral. Ploile, vântul şi descărcările electrice aşteaptă şi aici căderea serii. Şi în Moldova ziua începe cu soare care va aduce la amiază 35 de grade cel puţin, dar se încheie cu ploi puternice şi vânt intens.
De joi, arşiţa în sfârşit cedează. Se răcoreşte mai ales în interoirul arcului carpatic, unde maximele se opresc la 25 de grade, cu 22 de grade în multe oraşe din această parte a ţării. În rest, chiar dacă nu e la fel de răcoare, maximele nu mai trec de 30 de grade, maximă. Dar aversele, tunetele, fulgere şi vântul vor fi fenomene la ordinea zilei, cu excepţia Olteniei şi a vestului Munteniei, unde soarele va fi o idee mai prezent.
Vremea rămâne răcoroasă şi vineri, dar ploile nu se retrag din nordul şi centrul ţării. În rest, cerul se mai înseninează, iar aversele vor fi izolate. Maximele vor fi între 22 de grade la Miercurea Ciuc şi nu mai mult de 32 la Giurgiu. (vremea.realitatea.net)

Vezi si

Inscripție ”NAZI BANK” pe peretele unei sucursale Raiffeisen din Cluj-Napoca. Poliția a demarat verificări

Polițiștii clujeni au demarat cercetări vineri în contextul inscripționării unor mesaje pe fațada unei clădiri …