Thursday , April 18 2024

David Cameron, prima reacţie în scandalul Panama Papers

cameron

Premierul britanic David Cameron a declarat marți că nu deține active sau fonduri offshore, după ce numele tatălui său decedat în 2010 a fost descoperit pe lista de clienți, ajunsă în presă, care au folosit sau folosesc o firmă de avocatură în paradisul fiscal din Panama, relatează Reuters.
Tatăl lui Cameron, Ian Cameron, conducea un fond de investiții cu sediul în Bahamas, Blairmore Holding, ale cărui profituri s-au sustras fiscului britanic vreme de 30 de ani, datorită unei scheme complicate prin cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca.
Luni, întrebată dacă mai există bani ai familiei Cameron încă investiți în astfel de fonduri, o purtătoare de cuvânt a premierului a spus că este o ‘chestiune privată’.
“Nu dețin active. Am un salariu de prim-ministru, am câteva economii, pentru care primesc ceva dobândă, și am o locuință”, a răspuns Cameron marți la o întrebare în cadrul campaniei pentru menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.
“Nu am niciun fel de active, nu am fonduri offshore, nimic de acest fel”, a adăugat el.
Scandalul s-a aflat marți pe prima pagină a aproape tuturor cotidienelor britanice. Acest scandal survine într-un moment cu atât mai prost pentru David Cameron cu cât el trebuie să prezideze luna viitoare, la Londra, un summit anticorupție și în contextul în care el pledează cu regularitate pentru transparență și combaterea corupției.
Potrivit The Guardian, fondul lui Ian Cameron avea angajate circa 50 de persoane cu domiciliul în Bahamas, care semnau acte și jucau rolul de trezorier și secretar.
Liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn i-a cerut premierului Cameron ‘să nu mai devieze de la subiect’ și să acționeze împotriva evaziunii fiscale. ‘Nu pot exista două regulamente, unul pentru elita bogată și altul pentru noi toți ceilalți’, a subliniat Corbyn, marți, adăugând că ‘bogații trebuie să plătească’.
Scandalul ‘Panama Papers’ a dezvăluit o vastă rețea de evaziune fiscală, în care sunt implicați înalți responsabili politici, miliardari și sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ).
 

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …