Darius Vâlcov îşi subordonează informal Fiscul. Va decide ţintele pentru controalele ANAF

reportersite
29 ianuarie 2019, 12:17

Premierul din umbră al PSD, Darius Vîlcov, își sporește controlul asupra activității Fiscului prin intermediul Comisiei Naționale de Prognoză, instituție influenţată de consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. ANAF și Comisia de Prognoză au semnat un Acord de cooperare care prevede că Fiscul va face controalele pe baza propunerilor de la Comisia de Prognoză.

Mai mult, potrivit documentului, ANAF și Comisia de Prognoză pot constitui grupuri de lucru comune pentru analiza de risc sau pentru controlarea contribuabililor.

Comisia Națională de Prognoză este condusă de Ion Ghizdeanu (în funcție din 2000, un fidel al lui Vîlcov), în timp ce ANAF e condusă de Mihaela Triculescu.

Documentul, numit ”Acord de coperare între Agenția Națională de Administrare Fiscală și Comisia Națională de Strategie și Prognoză pentru dezvoltarea și realizarea analizelor de risc și eficientizarea acțiunilor de control și verificare”, a fost semnat de conducătorii celor două instituții pe 22 ianuarie, transmite  g4media.

Câteva dintre prevederile Acordului:

Începând cu ianuarie 2019, Comisia de Prognoză va selecta contribuabilii care vor fi propuși pentru a fi cuprinși în controalele întreprinse de ANAF în funcție de domeniul de activitate, fluctuația cifrei de afaceri și a celorlalți indicatori stabiliți de comun acord între ANAF și CNSP
În vederea realizării prevederilor prezentului acord, ANAF și Comisia de Prognoză pot constitui grupuri de lucru comune
Analiza de risc se va realiza de ANAF în funcție de indicatorii statisticii existenți în bazele de date ale ANAF și indicatorii statistici transmiși de CNSP
Analiza de risc are ca scop determinarea sectoarelor și societăților unde există riscuri fiscale potențiale
CNSP va comunica conducerii ANAF lunar situația domeniilor și a societăților comerciale care prezintă un grad ridicat de risc de evaziune fiscală. Trimestrial se va face o analiză comună a rezultatelor și se vor aduce îmbunătățiri metodologiei de analiză de risc, dacă va fi cazul.

Cum justifică cele două instituții Acordul? Prin nevoia reducerii evaziunii fiscale: ”Pentru atingerea obiectivelor din Programul de guvernare de îmbunătățire semnificativă a gradului de colectare este necesar ca eficiența acțiunilor ANAF de combaterea evaziunii fiscale să se amplifice”.