Tuesday , October 3 2023

Daniel Constantin a pierdut sprijinul ALDE: Tariceanu ii anunta inlocuitorul in Guvern

tariceanu-constantin

Liderii ALDE au decis duminica sa ii retraga sprijinul politic lui Daniel Constantin, copresedinte al formatiunii si vicepremier si ministru al Mediului in Guvernul Grindeanu.
Astfel, este posibil sa asistam la o noua remaniere in Guvern. Calin Popescu Tariceanu, celalalt copresedinte al ALDE, a anuntat deja ca i-a gasit inlocuitor in Executiv, insa Constantin spune ca decizia finala apartine presedintelui PSD, Liviu Dragnea, si premierului Sorin Grindeanu.
“Colegii au votat, i-am informat, am facut un apel la statut. Sigur ca statutul nu mai este respectat. Sunt lucruri care au fost calcate in picioare, nu numai acum. Ce s-a intamplat astazi nu mai are legatura cu liberalismul. Liberalismul inseamna si alegeri libere si corecte.
Probabil ca decizia de astazi, nestatutara, va fi comunicata dlui Dragnea si Grindeanu. Acum, mingea este in terenul lor. Daca vor accepta aceasta decizie, e decizia lor. Nu regret nimic. Cei mai importanti sunt oamenii. S-a incercat santajarea mea cu functia de vieprim-ministru”, a spus Daniel Constantin.
Daniel Constantin: Unii oameni au fost numiti in functii pe grade de rudenie cu Tariceanu, care ne-a scos din casa
Ulterior, acesta a sustinut o conferinta de presa in care a aratat cu degetul catre Calin Popescu Taricenau.
“Am observat o alta fata a dlui Tariceanu. L-am respectat. Din pacate, am vazut mari carente atunci cand vorbim de caracter. Acum doi ani, cand am inceput proiectul ALDE, PC a primit vizita a doi domni – dl Chitoiu, apoi dl Tariceanu, si am fost invitati sa construim un proiect politic.
I-am invitat in casa noastra, ei neavand grupuri parlamentare, am fost de acord cu propunerea dlui Ponta, ca dl Tariceanu sa devina presedinte al Senatului, pe un algoritm care revenea Partidului Conservator. Au intrat in casa noastra, iar astazi suntem in situatia caraghioasa ca un copresedinte sa ceara revocarea altui copresedinte”, a spus ministrul Mediului.
Acesta a acuzat ca sunt nume propuse de ALDE pentru anumite functii, “pe grade de rudenie, pe prietenie cu dl Tariceanu”.
“Multi colegi se intrebau cine sunt secretarii de stat pe care ii avem, oameni care au fost numiti pe prietenie, pe grade de rudenie cu dl Tariceanu. Nu stie nimeni cine este Magdalena Grigore, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, care nu face parte din ALDE. Nu stie nimeni cine este viceprimarul Capitalei. Nu avea calificarile necesare. Am acceptat de fiecare data.
Fie ca am acceptat aducerea unor oameni, precum Dian Popescu, oameni care au anumite probleme, am acceptat sa vina oameni alaturi de noi, iar am acceptat ca, de la bunavointa aratata, dl Tariceanu sa ne scoata din casa. Nu mai vorbim de tinerea de cuvant”, a mai spus Daniel Constantin, adaugand ca nu vrea sa formeze niciun alt partid, asa cum a fost acuzat.
Tariceanu: Constantin e un sustinator al binomului. Se poarta ca un tehnocrat. Gratiela Gavrilescu, propusa sa-l inlocuiasca in Guvern
Tariceanu spune ca o va propune pe Gratiela Gavrilescu pentru functia de ministru al Mediului. In prezent, Gavrilescu e ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul in Guvernul Grindeanu: “Maine (luni – n.red.), o sa avem o reuniune politica la nivel de coalitie in care sa le comunic oficial. Le voi comunica colegilor nostri si primului-ministru propunerile pe care le vom face – pentru functia de ministru al Mediului in persoana dnei Gratiela Gavrilescu, iar ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, colegul nostru de la Senat, Viorel Ilie”.
“Votul a fost extrem de clar. Au fost 86 de voturi pentru, 5 abtineri si 12 voturi impotriva. Si eu m-am abtinut la acest vot, trebuie sa va spun.
Au inceput degradarea relatiilor in partid, in momentul in care saptamana trecuta peste 30 de filiale au organizat delegatii permanente in care au cerut organizarea unui Congres Extraordinar. Nu te poti opune, de la inaltimea acestei functii, majoritatii organizatiilor”, a precizat Tariceanu.
Acesta a facut referire si la discursul politic si la agenda politica a lui Daniel Constantin “care de o buna bucata de vreme este intr-o divergenta totala cu ceea ce ALDE a facut si s-a identificat”.
“ALDE a fost cea mai puternica voce care sa apere drepturile si libertatile cetatenilor si sa condamne abuzurile care au fost comise in ultima perioada de institutiile represive, institutiile de forta.
Colegul nostru a devenit un sustinator si cantaret pe fata al binomului si al sistemului. Drumurile noastre s-au despartit politic in acest fel. Colegii nu au aceptat ca partidul sa fie reprezentat in guvern de un coleg care se poarta ca un tehnocrat. Politica tehnocrata se poate face in guverne tehnocrate, daca vor ajunge vreodata sa mai fie in Romania”, a mai spus presedintele Senatului.
Nu in ultimul rand, Tariceanu a spus ca nu il poate exclude de la decizii pe Daniel Constantin, atata timp cat acesta este copresedinte al partidului.
ziare.com

Vezi si

Peste 13.000 de cazuri de COVID și 31 de decese în ultima săptămână, în România

13.165 de noi cazuri de Covid au fost înregistrate în România, în perioada 25 septembrie …