Saturday , December 2 2023

Daniel Barbu a fost ales sef la AEP, Eugen Nicolaescu viceguvernator la BNR

Senatorii si deputatii reuniti miercuri in plen i-au validat, prin vot secret, pe Daniel Barbu (ALDE) in functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si pe Eugen Nicolaescu (PNL) in functia de viceguvernator al BNR.
daniel barbu

Daniel Barbu (foto) a primit 241 voturi “pentru” si 63 “impotriva”, el fiind sustinut de coalitia de guvernamant, PSD-ALDE. Barbu a avut-o drept contracandidata pe Maria Krause, propusa de USR.
Seful AEP nu poate fi membru al unui partid politic, avand la dispozitie 15 zile de la validarea mandatului pentru a renunta la aceasta calitate.
Daniel Barbu a demisionat din functia de ministru al Culturii, in urma unui scandal si a facut mai multe declaratii controversate in ultimii ani.
Mandatul presedintelui AEP este de opt ani si poate fi reinnoit o singura data. Functia a devenit vacanta dupa demisia Anei Maria Patru, cercetata de DNA pentru fapte de coruptie.
Tot in sedinta plenului reunit de miercuri, deputatii si senatorii l-au validat, cu voturi 275 “pentru” si 39 “impotriva”, pe deputatul PNL Eugen Nicolaescu in functia de membru al Consiliului de Administratie si viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
De profesie contabil, cu un doctorat in domeniu si cinci mandate de deputat castigate, Eugen Nicolaescu a fost singurul candidat pentru functia de membru al CA si viceguvernator al BNR.
Postul de viceguvernator al BNR a ramas vacant dupa ce Bogdan Olteanu si-a depus, in august 2016, demisia din functie. De atunci, Parlamentul nu a facut o noua numire, subiectul fiind luat in discutie abia dupa alegerile din decembrie anul trecut.

Vezi si

Marcel Ciolacu merge în Statele Unite, unde va avea întrevederi cu secretarul de stat Antony Blinken, cu secretarul Apărării și cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu va efectua în zilele următoare o vizită în Statele Unite ale Americii, …