Sunday , January 29 2023

Dăncilă taie de la SRI, SIE și Cotroceni. Bani în plus pentru primării, Sănătate și Educație

Viorica Dăncilă a anunţat, joi seară, cine primeşte bani în plus şi cine pierde la prima rectificare bugetară din 2018. Astfel, cei mai mulţi bani îi primesc autorităţile locale, Sănătatea, Educaţia, Transporturile. Totodată, Guvernul Dancilă a dat bani şi pentru construcţia Cartierului Justitiei, dar şi pentru mai multe proiecte de ajutoare sociale.
dancila

În schimb, serviciile, Administraţia Prezidenţială, dar şi câteva ministere, mai ales cele conduse de ALDE, au pierdut din fonduri. Reamintim că şefii Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, s-au aflat joi la prânz la Palatul Victoria unde au discutat cu premierul Dăncilă și cu ministrul Finanțelor despre modul în care se împart banii de la buget.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în declaraţia susţinută la Palatul Victoria, cine pierde şi cine câştigă bani în plus la rectificarea bugetară:
Guvernul va aloca bani în plus pentru:
Bugetul de pensii: 850 milioane lei
Sănătate: 891 milioane lei
Educație: 178 milioane lei
Autoritățile locale: 1,1 miliarde lei
Transporturi: 170,5 milioane lei
Interne: 366,3 milioane lei
Cine are fonduri tăiate:
Serviciu Român de Informaţii
Ministerul Dezvoltării
Ministerul Apelor şi Pădurilor
Serviciul de Informaţii Externe Serviciul de Protecţie şi Pază
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
Ministerul Cercetării şi Inovării
Ministerul Energiei
Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Mediului
Ministerul Turismului Ministerul Tineretului şi Sportului
Administraţia Prezidenţială
“Este prima recificare pe anul 2018. Cea mai importanta informatie este ca avem o rectificare pozitiva, deci avem o creştere a economiei. In ce priveşte evoluţia PIB, dupa primele 7 luni, specialistii apreciza ca vom avea creştere pozitivă. La deficitul bugetar ne menţinem la pragul de sub 3%. Sunt suficienţi bani pentru pensii şi salarii. Banii din excedent merg către Sănătate, Educaţii investitii. Sănătatea a beneficiat de o majorare salarial: vor fi cumpărate incubatoare pentru nou nascuti”.
Bugetul de pensii a fost suplimentat cu 852,1 milioane de lei, în condiţiile în care Guvernul a luat în calcul şi ultimele modificări legislative cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă.
Sănătatea primeşte bani în special pentru achiziţia de echipamente medicale, a anunţat premierul.
”Sănătatea, domeniu prioritar în viziunea noastră de guvernare, a beneficiat de o suplimentare consistentă, de 891 milioane lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Din acest surplus, vom achiziţiona 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 aparate de testare auditivă la nou-născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii”, a anunţat Dăncilă.
În domeniul sănătăţii, banii suplimentari au fost dirijaţi către programele de sănătate publică, echipamente pentru unităţile de urgenţă, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer (program derulat cu Banca Mondială) şi pentru pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabile.
Educaţia a primit în plus 178,1 milioane lei. Banii se vor duce către burse pentru elevi şi studenţi, investiţii la unităţile de învăţământ, granturi pentru învăţământul secundar (program derulat cu Banca Mondială), aula şi sala de conferinţă la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C al Facultăţii de Drept şi al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste la Universitatea Valahia din Târgovişte, finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti – Corp B.
Agricultura şi ANSVA primesc în plus 185 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru plata motorinei pentru lucrările agricole, investiţii în 37 de staţii de pompare pentru irigaţii, eradicarea pestei porcine – despăgubiri pentru animalele sacrificate.
Administraţiile locale vor primi 1,126 miliarde lei pentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale la nivelul din 2017 şi asigurarea sumelor pentru programul hrană pentru elevi. În plus, au fost alocaţi 300 milioane lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL I + II) – prin Ministerul Dezvoltării.
Transporturile primesc 170,5 milioane lei suplimentari. Banii vor fi utilizaţi pentru finalizare-modernizare a unui tronson de 90 km din DN 18 Baia Mare – Sighetul M. – Iacobeni, finalizarea reabilitării Podului Agigea-Constanţa, costrucţie pod peste râul Vedea, achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie şi începerea lucrărilor la calea ferată Râmnicul Vâlcea – Vâlcele.
Ministerul de Interne primeşte în plus 366,3 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie. O parte din bani vor fi folosiţi la plata salariilor pentru 7.792 posturi pentru promoţiile de agenţi şi subofiţeri.
Totodată, Guvernul va aloca 29 milioane de lei suplimentar pentru pregătirea programelor de investiţii prin parteneriat public privat. Sunt vizate aici 21 de proiecte în domeniile infrastructură de transport, sănătate, agricultură şi turism.
În plus, Executivul a alocat alte 230 milioane lei pentru programul Rabla, încă 30.000 de autoturisme, şi pentru programul care vizează înnoirea aparaturii electrocasnice.
Executivul alocă alte 250 milioane de lei pentru scheme de ajutor de stat: ajutor de stat pentru investiţii mai mari de 3 milioane euro, programul „Investeşte în tine” şi restituirea accizei la motorină pentru transportatori.
Totodată, sunt alocate 1,8 miliarde lei pentru credite de angajament în programul Start-up Nation, programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, programul „gROwth” – investim în copii, investim în viitor, programul „gROwth” – investim în locuinţe de serviciu, programul “gROwth – Rezidenţe 5*”, programul „gROwth – Contul de economisire Junior”şi programul de investiţii în zonele cu şomaj ridicat.
Guvernul alocă alte 278 milioane de lei pentru ANAF: modernizarea sistemului informatic, echipamente pentru personalul vamal şi reabilitare şi modernizare a punctelor vamale (Republica Moldova, Serbia, Ucraina).
realitatea.net

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …