Tuesday , November 29 2022

Dăncilă: PSD nu se teme de anticipate, dar nu și le dorește neapărat și lasă în sarcina celorlalte partide responsabilitatea votării noului Guvern

Premierul demis al României, Viori­ca Dăncilă, a declarat într-o conferință de presă care a avut loc, ieri, 23 octombrie, la sediul organizației județene Suceava a PSD, că formațiunea politică pe care o conduce nu se teme de eventuale alegeri anticipate. „PSD nu se teme de alegeri anticipate”, a declarat liderul PSD și candidat al acestui partid la funcția de președinte al României. Totuși, Viorica Dăncilă a ținut să precizeze că nici nu acesta este scopul partidului, arătând nu sunt ceva de dorit. În acest sens, ea a explicat că trebuie avut în vedere mai întâi dorința de stabilitate, nu bulversarea electoratului. Ea nu a scăpat prilejul de a ironiza ­a­numite porniri din partea altor partide care aruncă în piață zvonul anticipatelor doar fiindcă în prezent stau bine în sondaje, întrebându-se cum vor pune problema peste o lună când sondajele nu le vor mai fi atât de favorabile.

Referindu-se la moțiunea de cenzură în urma căreia Guvernul condus de ea a căzut, Viorica Dăncilă a precizat că nu este o problemă că aceasta trecut, ci problema este faptul că celelalte partide nu au avut o alternativă. „În momentul în care dărâmi un guvern, toate celelalte partide politice trebuiau să aibă o alternativă, trebuiau ceilalți să discute, noi vrem alegeri în două tururi sau noi vrem alegeri anticipate. Toate aceste lucruri trebuiau discutate și vedeau dacă au această alternativă, dacă dădeau dovadă de responsabilitate. Dar vedem acum că nu se înțeleg în niciun fel și atunci toată lumea se întreabă ce urmează”, a explicat liderul PSD.

Potrivit celor spuse ieri, la Suceava, votul pentru învestirea noului guvern va fi pe data de 4 noiembrie. Viorica Dăncilă a reiterat anumite afirmații cum că formarea noului Guvern nu depinde de social-democrați, sens în care parlamentarii PSD nu vor fi prezenți în sala de plen la momentul votului. „Nu știu dacă va fi cvorum (…) Noi nu ne prezentăm la vot (…) Așa cum (partidele din opoziție n.red.) au asigurat cvorumul și au asigurat numărul de voturi, cele 238 de voturi ca să dărâme guvernul, pot să asigure cei 238 ca să treacă guvernul. Nu depinde de PSD (…) Vor începe audierile în comisii și pe data de 4 va fi votul în Parlament (…) Să vedem ce va urma. Poate reușesc să facă acest cvorum”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a explicat că Guvernul interimar pe care îl conduce nu poate adopta proiecte de lege și sunt multe lucruri pe care nu le poate face deoarece acestea sunt limitele legale. „Noi avem un guvern interimar. Dar nu putem să adoptăm proiecte de legi, avem anumite lucruri pe care nu putem să le facem, iar oamenii au nevoie în continuare de acte normative, de măsuri luate de guvern, nu doar măsurile care se încadrează în limitele legii. Vine iarna, trebuie să ne ocupăm de deszăpezire, de căldură, de foarte multe lucruri, de alegeri”, a mai afirmat Viorica Dăncilă. De asemenea, ea a arătat că sunt probleme legate de lipsa unui ministru de Interne înainte de alegeri și a unuia al educației întrucât nu este cine semna ordinul pentru examenul de rezidențiat. De asemenea, susține că ar fi util și un ministru al E­nergiei care să aibă pârghii destule pentru a putea rezolva probleme precum cele cu certificatele verzi. În acest sens, l-a acuzat din nou pe președintele României, Klaus Iohannis că nu a acționat constituțional și a sfidat o decizie a Curții Constituționale.

Ea nu crede că este cel mai important lucru o eventuală influențare a rezultatul primului tur de scrutin al prezidențialelor de votul din Parlament privind învestirea noului guvern, ci stabilitatea din țară. „Eu gândesc în funcție de ceea ce este bine pentru România. Suntem într-o situație de instabilitate. Sunt investitori care au nevoie de stabilitate și predictibilitate”, a mai spus, ieri, la conferința de la PSD Suceava, Viorica Dăncilă. (D.P.)

Vezi si

Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populație, cu 26% mai mult decât anul trecut. Încă 400.000 mc, disponibili până la finele anului

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui …