Saturday , December 3 2022

Dancila confirma: Guvernul adopta miercuri OUG care schimba pragul la referendum

Premierul Viorica Dancila a anuntat, marti, ca in sedinta de miercuri a Executivului va fi adoptata ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei electorale, propusa de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), insa nu stie forma exacta in care va trece aceasta.

Prim-ministrul a spus ca in cursul zilei de marti va purta discutii despre aceasta OUG, iar abia apoi va fi stabilita forma finala in care va fi adoptata.

Intrebata de jurnalisti daca ordonanta va trece in forma propusa de AEP, Dancila a raspuns: “Pentru Guvernul Romaniei e important sa ne ocupam de buna organizare a alegerilor europarlamentare si a referendumului. Ieri a fost sedinta pregatitoare si vom vedea care este forma finala. Eu nu pot sa impun. O sa vad ce acte am pe agenda de maine (miercuri – n.red.) si vom vedea care e forma finala. Vom avea discutii. Voi discuta cu secretarul general al Guvernului si cu cei care au avizat actul normativ”.

Referitor la faptul ca proiectul de OUG ii interzice presedintelui sa participe la campania pentru consultarea populara pe care a initiat-o, Dancila a sustinut ca inca nu a citit textul actului normativ.

“Trebuie sa vad textul, pentru ca nu am vazut textul ordonantei de urgenta. Acum iau fiecare act normativ cu secretarul general al Guvernului si vedem care e forma finala. Nu am facut eu afirmatia. Sa vad textul mai intai”, a fost raspunsul prim-ministrului.

Intrebata daca totusi proiectul de OUG nu ar trebui lansat in dezbatere publica, in contextul in care este unul nou, Dancila a spus ca acesta trebuie adoptat miercuri.

“Actul normativ trebuie adoptat maine (miercuri -n .red.) in sedinta de guvern pentru ca e ultima. Pana pe 10 (mai – n.red.) trebuie adoptat”, a adaugat premierul.

Referitor la aceasta OUG, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca nu cunoaste subiectul. Intrebat daca este de acord cu forma propusa de AEP, presedintele Camerei Deputatilor a replicat: “nu stiu subiectul, deci nu pot comenta”.
Amintim ca Autoritatea Electorala Permanenta a publicat un proiect de ordonanta de urgenta pentru organizarea referendumului pe Justitie, care, printre altele, prevede ca autoritatile publice nu se pot pronunta, in timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului.

Asta il include si pe presedintele Klaus Iohannis, cel care a initiat consultarea populara.

Art. 30, alin. 6 din OUG prevede: “Autoritatile publice au obligatia de fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

O alta modificare controversata este cea prin care pragul de validare sa fie raportat la numarul alegatorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar insemna ca pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un numar mai mare de alegatori prezenti la urne.

Data referendumului este 26 mai 2019, in ziua desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European.

ziare.com

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …