Tuesday , April 16 2024

Dan Voiculescu si Liviu Dragnea vor sa puna calus presei independente: Zeci de publicatii si jurnalisti se solidarizeaza

Noua organizatii neguvernamentale, 14 publicatii si 20 de jurnalisti reactioneaza la atacul lansat duminica de Liviu Dragnea impotriva independentei presei, apreciind afirmatiile facute de liderul PSD drept o amenintare directa si “un act de intimidare fara precedent adresat jurnalistilor independenti din Romania”.
Reactia vine dupa ce Dan Voiculescu a atras atentia Guvernului, pe blog, asupra site-urilor care critica actuala majoritate PSD-ALDE insinuand ca acestea ar urmari anumite interese obscure. Fondatorul trustului Intact, condamnat pentru fapte coruptie, a sugerat ca aceste site-uri critice “merita o atentie speciala din partea Guvernului si a serviciilor de informatii”.
Intrebat la RTV ce parere are, Liviu Dragnea i-a dat dreptate fondatorului trustului Intact, cerand Guvernului sa elaboreze un proiect de lege special.
“Domnul Voiculescu are mare dreptate, apropos de finantarea externa a unor site-uri sau ONG-uri. De ce sa nu ne permitem sa discutam despre asta? Ei clameaza transparenta. Guvernul ar trebui sa faca un proiect de lege pentru finantarea si modul in care sunt cheltuiti banii. Unele ONG-uri primesc bani publici, din tara sau din strainatate. Nu avem destula secretomanie in jurul serviciilor? De ce sa fie aceste lucruri ascunse?”, a spus liderul PSD.
In acest context, o serie de organizatii neguvernamentale, publicatii si jurnalisti cunoscuti s-au solidarizat, protestand fata de atacul puterii la o independenta presei.
“Semnatarii acestui protest solicita fortelor democratice din Romania o reactie publica la declaratiile facute ieri de Liviu Dragnea, presedintele partidului de guvernamant si al Camerei Deputatilor, declaratii care incalca flagrant si ameninta o valoare democratica fundamentala: independenta presei.
Presedintele partidului de guvernamant si al Camerei Deputatilor a solicitat ieri Executivului un proiect de lege cu dedicatie, cu scopul de a verifica finantarea unor anumite publicatii, invocand o presupusa si nereala lipsa de transparenta si ignorand faptul ca statul roman beneficiaza deja de legislatie si institutii de verificare a activitatii economice derulate de publicatii, entitati cu identitate fiscala.
Consideram aceste afirmatii drept o amenintare, un act de intimidare fara precedent adresat jurnalistilor independenti din Romania”, se arata in comunicatul de presa remis Ziare.com de Freedom House Romania.
In plus, este reamintit si “numarul alarmant de afirmatii ostile venite din cercul Puterii actuale” la adresa unor jurnalisti, afirmarii care “indica dorinta de control al presei independente”, in unele cazuri fiind folosite ca instrument si institutii ale statului.
Semnatari ONG:
Asociatia Cluj Today
Asociatia Profesionistilor din Presa – Cluj
Asociatia Transylvania Today
Grupul pentru Dialog Social
Freedom House Romania
Centrul Roman de Politici Europene
Initiativa Romania
EFOR
Societatea Timisoara
Publicatii si jurnalisti ai retelei PressHub.ro:
Banatul Azi
Cluj Today
Express de Banat
Gazeta de Dimineata
Info Sud-Est
InRoman.ro
Jurnalul Vaii Jiului
Liber in Teleorman
Revista 22
Stiri din Banat
Transylvania Today
Vrancea 24
PressHub.ro
JustitieCurata.ro
ziare.com

Vezi si

Azi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

Partidele politice, alian­țele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor putea, începând de …