Friday , December 1 2023

Dan Diaconescu cere Tribunalului Valcea anularea unei parti din datoria Oltchim

Dan Diaconescu cere la Tribunalul Valcea anularea unei hotarari AGA de la Oltchim prin care creantele AVAS fata de aceasta unitate contin dobanzi de aproximativ 130 de milioane de euro, patronul OTV motivand ca statul nu poate vinde “dobanzile nedatorate”, relateaza Mediafax.
Avocatii lui Dan Diaconescu au introdus, in 13 septembrie, o actiune la Tribunalul Valcea ce are ca obiect “actiune in anulare a hotararii AGA”.
Dosarul are primul termen de judecata in 18 octombrie, iar prin aceasta actiune Dan Diaconescu urmareste eliminarea din creanta AVAS in cazul Oltchim a sumei de aproximativ 130 de milioane de euro, bani ce reprezinta dobanzi la datoria combinatului fata de AVAS.
Avocatul lui Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat, marti, ca prin dosarul de la Tribunalul Valcea se contesta propunerea de includere a dobanzilor in creanta AVAS, pe motiv ca hotararea este nelegala, propunerea fiind facuta la mult timp dupa emiterea convocatorului.
Astfel, arata avocatul, includerea dobanzilor in creanta AVAS a fost facuta cu incalcarea procedurilor legale.
Aparatorul lui Diaconescu spune ca la creantele in euro, consolidate, nu se cer dobanzi si ca statul are o dubla calitate, respectiv cea de creditor prin AVAS si de debitor si actionar prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – OPSPSI.
Avocatul a adaugat ca includerea unor astfel de dobanzi in creantele AVAS duce la un precedent periculos ce ar putea afecta pe viitor aproximativ 2.000 de societati comerciale.
Potrivit datelor prezentate de OPSPI, AVAS are asupra Oltchim o creanta de 165 milioane de dolari (obligatie principala) si 554 milioane de lei (dobanda finala).
Totodata, avocatul a precizat ca au mai fost formulate doua actiuni comerciale si la Tribunalul Bucuresti, dar care vizeaza procedura de privatizare, una cu termen marti, si alta cu termen in l7 ianuarie.
Despre aceste doua actiuni avocatul a aratat ca sunt ramase fara obiect, deoarece procedura de privatizare s-a incheiat cu succes, cu Dan Diaconescu castigator al pachetului de actiuni in urma licitatiei cu strigare, urmand ca aceste procese sa fie inchise.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Executivul va aloca si un imprumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului.
Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune si intrarea companiei in insolventa.
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Vezi si

Ziua Naţională a României. Sărbătorim 105 ani de la Marea Unire

Ziua Naţională a României este sărbătorită în 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege …

One comment

 1. Minciuni. Numai minciuni!
  PM Ponta a afirmat astazi, intr-o conferinta de presa, ca a platit toate salarile la OLTCHIM pana in luna iulie 2012 si ca ar mai ramane neacoperite drepturile salariale aferente lunilor august si septembrie 2012.
  Guvernul Romaniei nu a platit nici-un leu din drepturile financiare ale salariatilor de la OLTCHIM. Daca ar fi platit aceste salarii atunci in conturile OLTCHIM ar fi trebuit sa fie virate aceste sume. Sau au fost virate si au fost deturnate de managementul OLTCHIM?
  Toate drepturile salariale mai sus mentionate au fost achitate de OLTCHIM -din incasarile curente obtinute prin vanzarea produselor OLTCHIM (produse finite, materii prime, materiale).
  Semnati apelul nostru pentru a determina guvernantii si politicienii sa ne trateze cinstit, sa ne spuna adevarul, sa nu mai minta si sa nu ne mai minta pentru ca minciuna se poate intoarce impotriva lor!
  http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim
  O alta problema a Guvernului Ponta a fost procesul de privatizare pregatit in mod defectuos (ca sa nu spun mizerabil) – sau mai bine zis pregatit “cu dedicatie” pentru a fi castigat de un anumit investitor – investitor care are pe statele sale de plata (conform articolelor din presa si nu numai) fosti ministri si actuali consilieri ministeriali ai guvernelor Romaniei.
  O mare minciuna este si povestea TISE spusa de actualul guvern. OPSPI a facut tot posibilul sa sicaneze si sa scoata din procesul de privatizare firma TISE.
  De ce nu plateste nimeni pentru aceste minciuni si pentru aceste actiuni indreptate impotriva salariatilor OLTCHIM si a romanilor?