Friday , April 19 2024

Dacian Cioloş i-a demis pe pe presedintele si vicepreşedintele ANAF

diaconu-ANAF

Dacian Cioloş l-a demis joi pe Gelu Ştefan Diaconu, şeful ANAF, după ce iniţial acesta din urmă refuzase să-şi dea demisia, aşa cum i-a cerut ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Premierul l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF. Cei doi sunt urmăriţi penal în cazul Mădălin Voicu – Nicolae Păun.
Dacian Cioloş i-a demis pe Gelu Ştefan Diaconu şi Mihai Vătăşoiu de la conducerea ANAF, informează Agerpres, citând surse oficiale.
Gelu Ştefan Diaconu a refuzat să-şi prezinte singur demisia, aşa cum îi ceruse ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
Dacian Cioloş consideră că Şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, trebuia să îşi dea demisia, chiar dacă acest lucru nu înseamnă neapărat că este vicovat de acuzele pe care i le aduce DNA.
“Aştept azi, doamna ministru al Finanţelor a spus că îi cere demisia şi vine cu propuneri de schimbare şi aştept să vină cu propuneri. Asta nu înseamnă că Gelu Ştefan Diaconu sau vicepreşedintele ANAF sunt vinovaţi, ei trebuie să-şi clarifice problemele cu justiţia, dar să nu fie ambiguitate la conducerea ANAF”, declarase Dacian Cioloş la întâlnirea cu Cotin Borc de la Ministerul Economiei.
“Am vorbit cu dânsul în dimineaţa aceasta, de ce susţine el că nu este vinovat, am vorbit şi despre procesul de restructurare şi am spus că tocmai de aceea problema cu DNA nu trebuie transferată la nivelul ANAF. ANAF trebuie să fie credibilă. Eu consider că trebuie să plece, a spus că a înţeles”, a mai adăugat premierul.
Gelu Ştefan Diaconu a emis un comunicat de presă joi dimineaţă, în care precizează că nu îşi va da demisia, aşa cum i-a cerut ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
“În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a-mi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să îşi asume consecinţele acestei măsuri”, a scris Gelu Diaconu în comunicatul ANAF.
Şeful ANAF respinge acuzaţia pe care i-o aduc procurorii DNA, afirmând că circularele emise de el şi vicepreşedintele ANAF aveau scopul de a regla o neclaritate din lege, care făcea ca persoane cu venituri foarte mici să fie impozitate cu sume exorbitante, trimitere la romii defavorizaţi din proiectele cu fonduri europene derulate de deputatul Nicolae Păun.
“Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii”, motivează Gelu Diaconu.
El numeşte dosarul DNA ca fiind unul “kafkian”.
“Menţionez că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian”, a mai precizat şeful ANAF.
 
 

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …