Thursday , June 30 2022

Dacian Cioloş, dupa intalnirile cu partidele: Decizia alegerii primarilor in doua tururi trebuie luată în Parlament

ciolos

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, luni seară, că, în urma consultărilor cu partidele, a rezultat că nu există o majoritate parlamentară pentru a susţine alegerea primarilor în două tururi. Premierul a punctat că subiectul este unul politic şi trebuie tranşat în Parlament, adăugând că el nu va accepta ca Guvernul să fie folosit ca un instrument de către partidele politice. Reamintim că Dacian Cioloş a avut luni dimineaţă întâlniri cu liderii partidelor pentru a discuta despre modificarea alegerilor locale pentru primari.
Premierul a declarat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu liderii partidelor a constatat că majoritatea parlamentară este volatilă şi nu există susţinerea necesară în Legislativ pentru a reveni la alegerile în două tururi.
Cioloş lasă Parlamentul să decidă soarta alegerii primarilor
Cioloş a mai afirmat că Guvernul are posibilitatea să emită o OUG sau să îşi asume răspunderea în Parlament pe modificarea alegerilor, dar cum nu există susţinere, subiectul trebuie tranşat în Parlament:
“Bună seara. Am avut astazi intalniri cu toate partidele pe acest subiect care a fost lansat legat de alegerile primarilor în două tururi. A fost o consultare informala, exista in fata Guvernului 3 posibilităti in ideea in care Guvernul sustine ideea de a relua alegerea primarilor in 2 tururi. Decizia este una eminamente politica si acest subiect trebuie transat in Parlament. Ar exista posibilitatea de a veni cu OUG, asumarea raspunderii în Parlament. Am constat ca exista o majoritate volatilă si nu exista o majoritate clara pentru a reveni la alegerea in doua tururi”, a spus premierul.
Premierul avertizează partidele: Nu permit ca Guvernul să fie folosit de partide
Prim-ministrul a mai explicat că unele partide ar prefera ca alegerile să se desfăşoare în două tururi abia în 2020, şi nu anul acesta. Totodată, Cioloş a avertizat partidele că el nu va permite ca Guvernul să fie folosit ca un instrument politic:
“O majoritate a partidelor prefera ca acesta discutie sa nu aiba loc acum ci sa aiba loc la urmatoarele alegeri. Nu exista majoritate in Parlament pentru acest proiect. In aceste condiţii Parlamentul este cel mai bun loc pentru acest proiect, dar dezbaterea si decizia tot in Parlament trebuie să aiba loc. Majoritate este volatilă. Guvernul nu se poate baza pe majoritate pentru OUG sau asumarea răspunderii în Parlament. Vreau sa fie clar: nu accept ca Guvernul să fie folosit ca instrument de vreun partid politic”.
Raluca Prună, la Cotroceni pentru cazul Tiberiu Niţu
Pe de altă parte, Cioloş a recunoscut că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a participat la întâlnirea de la Cotroceni, dintre el şi preşedintele Iohannis, pentru a discuta despre cazul procurorului general Tiberiu Niţu, adăugând că se analizează toate posibilităţile pentru a se găsi o soluţie.
“Doamna ministru Pruna a participat la inceputul intalnirii, doar l-am informat pe preşedinte, dansul nu mi-a impus un punct de vedere, dar am avut o discutie si cu dansul. Doamna Pruna a participat la prima parte a intalnirii pentru a informa despre discuţiile cu domnul Nitu, mai mult nu va pot spune. Se analizează toate posibilitătile”, a mai explicat Cioloş.
Cioloş, discuţie cu Chirtoacă
Premierul a mai precizat că primarul Chişinăului a venit la Vila LAC 1, pentru a discuta despre funcţionarea autorităţilor locale din Republica Moldova:
“Domnul Chirtoacă, m-am intalnit cu el la Iasi, am avut o discutie informala depsre modul in care functioneaza autorităţile locale din Moldova, am vrut sa mai am o discutie cu el, din perspectiva functiei de primar”, a încheiat Ciolos.
realitatea.net
 

Vezi si

48 de percheziții în țară într-un dosar de delapidare a 22 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate …