Friday , December 2 2022

UPDATE: DACIAN CIOLOS, DESEMNAT PRIM-MINISTRU

ciolos

Klaus Iohannis l-a desemnat, astazi, pe fostul comisar european Dacian Ciolos (46 ani) in postul de prim-ministru al Romaniei timp de un an, pana la urmatoarele alegeri. Este vorba de un premier tehnocrat.
Premierul desemnat are la dispozitie 10 zile pentru a forma Guvernul, cu care va merge la vot, in Parlament.
PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI:
– am terminat astăzi a doua runda de consultari
– mi-am format o opinie: după parerea mea, in aceasta etapa, pentru a rezolva problema guvernarii, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoana curată, integră
– este nevoie să fie promovati ministri performanti si asupra carora nu planeaza niciun dubiu. este nevoie ca partidele să facă curatenie in interior si sa nu promoveze persoane suspecte de coruptie
– este nevoie de oameni noi. Fara oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasa politică noua. asta nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece. Cei buni trebuie sa ramana
– Romania ramane ferma pe calea europeana si euro-atlantica
– aceste lucruri le+am prezentat aseara si astăzi şi partidelor politice. Am intrunit o larga majoritate pe aceste teme-
a fost o situaţie interesanta pentru mine ca partidele au itneles imediat care este miza
– aceasta solutie o va eu intr-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat aceeasta idee, cu foarte putine exceptii.
Cine este Dacian Ciolos
Dacian Cioloş a deţinut, în perioada 2010-2014, funcţia de comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.
În vara lui 2014, Cioloş a fost în cărţi pentru primirea unui nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru un social-demorat, Corina Creţu, nume ţinut ascuns la aceea vreme de premier.
Totuşi, munca lui Cioloş a fost apreciată de decidenţii europeni, ceea ce a dus la numirea acestuia la 1 iulie 2015 în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994.
Şi-a continuat studiile în Franţa unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. Ascensiunea lui Cioloş a fost una treptată, fără a sări etapele şi a fi propulsat într-o funcţie decizională de impact, încă de tânăr.
Din 1995 până în 1999 s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, ulterior fiind avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 în funcţia de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă si rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franţa.
În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsiia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, politician acuzat la acea vreme de trafic de influenţă în celebrul „dosar Caltaboşul”. Pe fondul acestui scandal, Cioloş a fost numit ministru, funcţie pe care a păstrat-o până la formarea primului Guvernul Boc.
În ianuarie 2009, acesta a refuzat să fie cooptat în cadrul guvernului Boc, unde să deţină o funcţie pe partea de agricultură. „Nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea”, a spus Cioloş la aceea vreme. În plus, acesta a subliniat că vrea să-şi păstreze independenţa politică. O lună mai târziu, Dacian Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene.
Această poziţie nu l-a împiedicat ca în iulie 2009 să devină şi şeful Comisiei Prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii. Guvernul României condus de Emil Boc, acelaşi om pe care îl refuzase în urmă cu nouă luni, l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, susţinându-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii.
Dacian Cioloș este originar din comuna sălăjeană Pericei și s-a născut la Zalău, în 27 iulie 1969.
Dacian Cioloş a postat, în august, pe pagina sa de Facebook, o fotografie în care apare alături de bunicul său: “Acasă, la țară, alături de cel care mi-a inspirat copilăria și devenirea – Bunicul.”
ciolos-bunicul
 
 
 

Vezi si

România are 218 pârtii de schi care însumează 189 km, cât o singură staţiune din Franţa sau Elveția

România are un total de 218 pârtii de schi care însumează 189 de kilometri. Spre …