Friday , October 7 2022

Daca va fi construita vreodata, autostrada Târgu Neamț – Iași va costa 1,2 miliarde de euro si vom plati taxe între 6 și 12 euro/100 km

Segmentul de autostradă Târgu Neamț – Iași, în lungime de 61 km, care face parte din autostrada Târgu Mureș – Ungheni, va costa 1,2 miliarde de euro, va fi realizat în parteneriat public – privat, iar taxele ce vor fi percepute sunt între 6,3 și 12,6 euro/100km, conform studiului de fundamentare prezentat de Mediafax. Documentul a fost realizat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care va urmări dezvoltarea contractului. Proiectul va fi realizat în două etape: 48 de luni pentru proiectare și construcție și 26 de ani pentru exploatarea și întreținerea autostrăzii. Statul va contribui cu cel mult 25% din valoarea proiectului.


Pe autostrada Targu Neamț – Iași se vor instala sisteme de taxare la Târgu Neamț, Pașcani, Tîrgu Frumos, Iași.Taxa de utilizare a autostrăzii va fi percepută pe măsură ce diverse sectoare vor fi finalizate și vor deveni operaționale. Studiul are în vedere posibilitatea ca investitorul privat să primească o primă de succes, de cel mult 80 milioane euro, dacă va termina investiția cu un an mai devreme decât este estimat, și o primă de disponibilitate care ar atinge maximum 61 milioane euro pe an, fara TVA. Autostrada Autostrada Târgu Mureș – Targu Neamț – Iași–Ungheni, din care face parte si tronsonul ce face obiectul studiului de fundamentare, Târgu Neamţ – Iaşi, va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi va avea o lungime totală de aproximativ 320 de km. Autostrada face parte din Coridorul V, ce constitue legătura Moldovei cu Transilvania și Europa, reprezintă parte din conexiunea est – vest a României și se racordează la sectoarele de autostradă construite deja, sau aflate în diverse faze de implementare.

Vezi si

Napolitane cu salmonella, retrase din toate magazinele Lidl

Lidl anunță că retrage de la vânzare un sortiment de napolitane după ce, în urma …