Wednesday , April 7 2021

Cutremur la vămile din Ucraina după ce Consiliul de Securitate a publicat lista primilor zece contrabandiști

Peste 100 de angajați ai Serviciului Vamal de Stat din Ucraina au fost concediați din organele teritoriale ale Serviciului Vamal de Stat (deocamdată suspendați pentru o perioadă a procedurii de cercetare disciplinară), inclusiv 17 șefi ai posturilor vamale și vamale, în urma celor hotărâte după o ședință a Consiliului de Securitate și Apărare Națională.

Este vorba despre o premieră în țara vecină, deoarece niciodată până acum Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina nu se legase de contrabandiști iar dintr-o dată a decis să impună sancțiuni „primilor 10 contrabandiști ucraineni”.

Pe lângă aceste zece persoane implicate în activități de contrabandă, au fost impuse sancțiuni pentru 68 de companii asociate acestora.

Efectul de domino a fost că odată cu oamenii de afaceri acuzați de Consiliu că ar avea mari afaceri de contrabandă și al firmelor implicate, mai mulți angajați din serviciul vamal au fost „trași pe dreapta”.

Este de menționat că Serviciul vamal de stat de la Cernăuți (oficial, structura vamală respectivă apare ca Vama Bucovineană) a concediat trei salariați după ce de la nivel central au fost emise, în week-endul care tocmai a trecut, sancțiuni împotriva „primilor 10 contrabandiști” ai Ucrainei din care doi sunt din regiunea Cernăuți.

Între cei trei angajați ai structurii vamale de la Cernăuți care și-au pierdut slujba după ce a fost luată decizia cu privire la sancționarea primilor 10 contrabandiști din Ucraina se numără un adjunct al structurii vamale regionale și un șef al unui post vamal de la granița cu Republica Moldova.

Deși 4 din cei 10 contrabandiști vizați de sancțiunile Consiliului de secuiritate al țării vecine sunt din regiunea Odessa și câte doi din regiunile Cernăuți, Liov și Transcarpatia, victimele colaterale din vămi sunt pe zona Liov (44 de funcționari vamali, denumirea structurii vamale fiind Galiția) și Volin (23 funcționari vamali), la egalitate cu Transcarpatia.

De altfel, sancțiunile date celor 10 contrabandiști de top ai Ucrainei au fost un spectacol mediatic care a făcut deliciul presei din țara vecină și în care a fost vizibil efortul făcut de președintele Volodimir Zelensky – prin declarații pompoase în care asocia fenomenul de contrabandă cu un așa numit „terorism economic” – de a-și consolida imaginea oarecum afectată de unele scandaluri legate de diferite subiecte, inclusiv de legături cu diverși oligarhi. Aici reamintim desele referiri îndeosebi în media centrală de la Kiev despre legăturile cu controversatul afacerist cernăuțean Ilya Pavliuk despre care s-a vehiculat, între altele, că ar avea un trecut „bine susținut” de afaceri la limita legii sau dincolo de aceasta în zona vămilor.

Si dacă tot amintim de Ilya Pavliuk, este de remarcat că respectivul om de afaceri de care atât de mult caz au făcut jurnaliștii ucraineni nu se numără printre cei 10 contrabandiști de top. În schimb, presa cernăuțeană face referire la faptul că unul dintre cei doi cernăuțeni pentru care s-au luat decizii de sancționare la nivel de Consiliu de Securitate este Oleksandr Ierimiciuk – fratele unui procuror districtual.

Ion Muntean în mașina condusă de prietenul său Iuri Cușnir

Cireașa de pe tort este însă celălalt cernăuțean inclus în lista celor 10 mari contrabandiști ai Ucrainei: omul de afaceri Iuri Cușnir, bun prieten cu fostul președinte al Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean și care, de altfel, apare într-un dosar anticorupție care a făcut carieră mediatică în țara vecină ca fiind acela ce i-ar fi dat lui Muntean o mită de 180.000 USD. (D.P.)

Vezi si

OMS nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu susţine impunerea paşapoartelor de vaccinare întrucât nu se ştie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *