Cutremur devastator in Italia: Un roman a murit, doi sunt raniti si noua disparuti. Bilant provizoriu: 73 de morti

reportersite
24 august 2016, 19:21

cutremur2Italia a fost zguduita marti noapte de un cutremur puternic de suprafata, cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter. Epicentrul a fost in apropierea orasului Perugia si seismul s-a resimtit inclusiv la Roma, Venetia si Florenta.

Cutremurul a avut mai multe replici, toate puternice, care au afectat Accumoli, Pescara del Tronto, Amatrice. Primarul din Amatrice a anuntat ca jumatate din orasul locuit de 5.000 de oameni e complet distrusa. Au fost raportate si alunecari de teren si scurgeri de gaze.

Bilantul oficial indica cel putin 73 morti, dar inca mai exista oameni prinsi sub daramaturi. Printre victime se afla si un roman, a anuntat Ministerul de Externe. Totodata, doi romani au fost raniti iar alti noua sunt dati disparuti.

Romanii afectati de cutremurul care a lovit centrul Italiei pot suna la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

„Ministerul Afacerilor Externe anunta cu profund regret decesul unui cetatean roman in urma cutremurului care a afectat, in cursul noptii, regiunea centrala a Italiei. Misiunea diplomatica la Roma va asigura intreaga asistenta consulara necesara in acest caz.

Totodata, mentionam ca, pana in prezent, doua persoane de cetatenie romana au fost identificate printre raniti si se afla internate pentru ingrijiri medicale. De asemenea, un numar de 9 cetateni romani rezidenti in zona sinistrata au fost dati disparuti de catre apartinatori”, se arata in comunicatul MAE.

18:31 – „Toti oamenii sunt in strada si se tem sa mai intre in case”, a declarat pentru CNN Fred Pleitgen, locuitor al orasului Accumoli, puternic afectat de cutremur.

Cancelarul german Angela Merkel promite sa ajute Italia. „Imaginile pe care le-am vazut sunt ingrozitoare. Suntem gata sa ajutam populatia Italiei daca este nevoie”, a declarat Merkel.

In zonele afectate puternic de cutremur au fost trimisi politisti pentru a preveni jafurile ce ar putea avea loc dupa ce supravietuitorii au fost evacuati.

Cel putin 1.000 de oameni au fost evacuati.