Cutremur de 4,3 in Vrancea

reportersite
12 iulie 2012, 8:37

Cutremurul, cu magnitudinea 4.3, a avut loc la o adâncime de 119 kilometri în zona Vrancea, conform USGS, care a mai anunţat un seismm de 4.2 în această noapte. Institutul de Fizică a Pământului a confirmat cutremurul din Vrancea cu o magnitudine de 4.3 şi la o adâncime de 119 kilometri. Seismul s-a simţit în zonele învecinate, dar nu a fost urmat de replici. Orase apropiate au fost:Nereju (6km), Nistoresti (11km),Gura Teghii (15km),Lopatari (17km), Andreiasu de Jos (19km).

Cutremurl din Vrancea nu este unul deosebit pentru România, susţin specialiştii. Directorul ştiinţific al INFP a declarat că în medie, pe lună, se înregistrează 15-20 de cutremure, iar activitatea seismică înregistrată în ultima perioadă este mică în comparaţie cu statisticile seismologilor. „2012 nu reprezintă nimic special pentru România (din punct de vedere sesimologic-n.r.)”, a precizat Mircea Radulian.

Oficialul a spus că pentru România un cutremur, în Vrancea, cu magnitudinea de 7 grade ar constitui unul care ar produce efecte deosebit de puternice.

Fostul director al Institutului de Fizică a Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că nu se aşteaptă, în perioada următoare, la un cutremur de mari proporţii în România, dar se vor resimţi unele de intensitate medie.”România va avea parte de cutremure în perioada următoare, dar nu mai mari de 7 grade pe scara Richter, pentru că la noi magnitudinea critică este de 7 grade. Vor fi cutremure de şase grade sau de şase şi ceva. Ne vor zgâlţâi, dar nu murim. Consider că nu vor fi cutremure catastrofale în perioada următoare şi nu mă refer numai la 2012, ci pe o perioadă mult mai mare”, a declarat recent Gheorghe Mărmureanu.

În privinţa marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l aşteaptă prin 2040. „Despre partea asta a Europei vorbim după 2022. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi” a mai spus profesorul Mărmureanu.