Wednesday , April 21 2021

Cutremur de 3,8 in Vrancea

cutremur

Cutremur în Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului.
Cutremur cu magnitudine 3.8 în Vrancea. potrivit INFP, seismul s-a produs la o adâncime de 136 kilometri, în apropierea localităţilor: Focsani (3 7km) Marasesti (44 km),Covasna (44 km), Ramnicu Sarat (46 km), Targu Secuiesc (55 km).
Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs si in seara zilei de sambata, 2 noiembrie, in regiunea Vrancea.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut loc la ora locala 18h56min31sec, iar epicentrul sau a fost localizat in Muntii Buzaului, la 12 km nord de GURA TEGHII (45,59 grade latitudine Nordica, 26,43 grade longitudine Estica).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 144 km si a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Intensitatea seismului nu a depasit II grade pe scara Mercalli in zona epicentrala.
Un cutremur “foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei şi mai puţin Capitala, a declarat, la Pro TV, prof. Gheorghe Mărmureanu, care a precizat că “aşa rezultă din analizele” făcute.
“Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802”, a spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu, referindu-se la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7, respectiv 7,9 pe scara Richter.
Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menţionat sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina. “În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.

Vezi si

Doar 27-31% dintre adulții din România, adică 5 milioane de oameni, vor fi vaccinați până la sfârșitul anului 2021 – studiu MedLife

Doar 10-13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat …