Wednesday , February 8 2023

Cutremur cu magnitudinea 6.5 în China. Bilanţul victimelor a crescut: cel puțin 367 de morți și 1800 de răniți

cutremur china

UPDATE: Cel puţin 367 de oameni au murit, iar peste 1800 au fost răniţi în urma unui cutremur care a avut loc duminică în sud-vestul Chinei, în provincia Yunnan. Seismul, cu magnitudinea de 6,1, s-a produs la adâncimea de 10 kilometri şi este cel mai puternic produs în această regiune în ultimii 14 ani.
Bilanţul victimelor a urcat la cel puţin 367 de morţi şi 1800 de răniţi. Zeci de mii de case au fost distruse, iar alimentarea cu curent electric a fost blocată în mai multe localităţi. Spitalele din regiune sunt arhipline, cu oamenii răniţi care sunt găsiţi printre dărâmături.
Cutremurul a avut loc la ora 16:30 (ora Beijingului), iar primul bilanț a fost întocmit la trei ore și jumătate de la producerea seismului.
Peste 12.000 de case au fost dărâmate, iar 30.000 sunt avariate. Transportul, electricitatea și telecomunicațiile nu funcționează în regiune, relatează postul de televiziune CCTV.
Un voluntar a declarat agenției Xinhua că a văzut trupuri neînsuflețite printre ruine și că. personal, a contribuit la transportarea a peste 40 de răniți din clădirile care s-au prăbușit. Un alt rezident a spus că se afla în mașină când s-a produs cutremurul și s-a simțit ca și cum s-ar fi aflat într-o barcă pe valuri.
Străzile arată ca un câmp de bătălie după un bombardament, a relatat o altă localnică.
Cutremurul a dărâmat sau a fisurat multe clădiri, în special cele vechi și imobile de locuit.
„Sunt prea multe clădiri avariate și strângem date despre numărul morților și răniților”, a declarat un oficial local, precizând că operațiuni de salvare sunt în curs de desfășurare. Drumul care duce către oraș a fost și el avariat în urma unei alunecări de teren care a avut loc înainte de cutremur, iar traficul nu a fost reluat.
În 1974, un cutremur cu magnitudinea 7,1 produs în aceeași regiune s-a soldat cu peste 1400 de morți.
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 a zdruncinat duminică oraşul Zhaotong din provincia chineză Yunnan (sud-vest), a anunţat Centrul reţelelor seismice din China, citat de agenţia Xinhua.
Puternicul seism produs duminică într-o regiune montană din sud-vestul Chinei s-a soldat cu ‘cel puţin 26 de morţi şi zeci de răniţi’, informează Xinhua şi AFP, citând autorităţile locale.
Un prim bilanţ al autorităţilor indică moartea a 26 de locuitori şi rănirea altor 79 în districtul Qiaojia din municipalitatea Zhaotong, cea mai afectată de seism. Alte două persoane sunt date dispărute.
Cutremurul înregistrat la ora locală 16.30 (08.30 GMT) în Zhaotong, provincia Yunnan a avut magnitudinea 6,5 conform serviciilor chineze de seismologie (6,1 potrivit serviciilor americane de seismologie USGS) şi s-a produs la o adâncime de circa 12 km.
Cutremurul s-a produs la ora locală 04.30 după-amiaza şi a avut epicentrul la o adâncime de 12 km, precizează Centrul.
Zhaotong se află la circa 300 km de Kunming, capitala Yunnan. În septembrie 2012 un cutremur cu magnitudinea 5,7 a provocat peste 80 de morţi şi 800 de răniţi, aminteşte Xinhua.
Potrivit serviciilor americane de geofizică USGS, seismul de duminică a avut magnitudinea 6,1, fiind înregistrat la ora 08.30 GMT, la o adâncime de circa 10 km.
 
 

Vezi si

Guvernul va acorda crescătorilor de vaci de lapte 73 euro/animal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de la …