Monday , May 20 2024

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat, vineri, că a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru presupusa responsabilitate în crime de război comise în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse.

“Astăzi, 17 martie 2023, Camera Preliminară numărul II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare în cazul a două persoane, în contextul crizei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisar prezidenţial rus pentru Drepturile copiilor, anunţă instanţa judiciară într-un comunicat citat de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Rusiei “este suspectat că ar fi responsabil de crime de război, prin deportarea ilegală a populaţiei (copii) şi transferul ilegal al populaţiei (copii) din zone ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând cu data de 24 februarie 2022. Există motive rezonabile să credem că domnul Putin este personal responsabil de crimele menţionate”, subliniază instanţa judiciară.

Mandatele de arestare au fost emise într-un caz care are legătură cu o investigaţie lansată de procurorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) la cererea Ucrainei, care acuză Rusia că a deportat forţat mii de copii ucraineni din zonele de conflict, notează CNN.

Anticipând acţiunea de emitere a mandatelor de arestare, Rusia a transmis marţi că nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale. “Noi nu recunoaştem această instanţă, nu îi recunoaştem jurisdicţia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul The Guardian. (Mediafax)

Vezi si

Ciclonul care a devastat zone din Europa ajunge și în România. Vor fi averse, grindină și vijelii

 Meteorologul ANM Mihai Huștiu, a declarat că gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și …