Tuesday , April 16 2024

Cursurile ar putea fi întrerupte joi în toată ţara. Cadrele didactice merg la şcoală, dar nu predau

Cursurile ar putea fi întrerupte în toate unităţile de învăţământ din ţară, joi, când Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea educaţiei, cadrele didactice urmând să meargă la şcoală, dar fără să predea şi să pună note, a declarat pentru MEDIAFAX liderul FSLI, Aurel Cornea.
Federaţiile din învăţământ au trimis o adresă membrilor de sindicat din ţară în care au recomandat întreruperea activităţii în toate unităţile de învăţământ în ziua în care Guvernul îşi angajează răspunderea pentru Legea educaţiei.
Cornea a precizat că profesorii vor merge joi la şcoală, dar nu le vor preda elevilor, nu îi vor asculta şi nu le vor pune note.
Mai multe sindicate din ţară au anunţat deja că joi vor fi în grevă.
Sindicaliştii din Suceava au anunţat că o parte din cadrele didactice vor face grevă generală de o zi, iar în alte unităţi de învăţământ din judeţ profesorii vor fi în grevă japoneză de două ore, fără a fi afectate cursurile.
Şi cadrele didactice din mai multe unităţi şcolare din municipiul Galaţi au anunţat că vor fi în grevă
În judeţul Harghita, profesorii din mai multe şcoli vor intra în grevă de avertisment de două ore.
Cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) nu vor ţine cursuri, însă vor fi prezente în şcoli.
Executivul va avea de trecut un nou test în Parlament joi, când îşi asumă răspunderea pe Legea educaţiei, după ce miercuri moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului Boc nu a trecut de Parlament.
Guvernul a anunţat că se va reuni, miercuri seară, pentru a adopta forma finală a Legii educaţiei naţionale, prin integrarea unor amendamente depuse de parlamentari. Proiectul, în forma finală, va fi transmis joi Parlamentului.
Decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe proiectul Legii educaţiei a fost criticată de sindicatele din învăţământ, care arătau că procedura este neconstituţională şi va genera noi tensiuni interpartinice şi sociale.
Sindicaliştii au cerut premierului să respecte procedurile parlamentare indicate de Constituţie în ceea ce priveşte adoptarea legilor organice, în caz contrar ameninţând că vor apela la justiţie şi vor sesiza organismele internaţionale privind asumarea Legii educaţiei.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a depus, săptămâna trecută, la Curtea Constituţională o sesizare referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict de natură constituţională între Parlament şi Guvern după ce Executivul a retras actul normativ din Senat, în vederea angajării răspunderii.
Curtea Constituţională, care trebuia să ia miercuri în discuţie această sesizare, a anunţat că reia în 3 noiembrie dezbaterea în acest caz.

Vezi si

Azi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

Partidele politice, alian­țele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor putea, începând de …