Thursday , May 13 2021

Curse Tarom, întârziate sau anulate. Compania se confruntă cu o lipsă de personal navigant apt de zbor

tarom

Compania Tarom a anunţat şi pentru marţi posibile întârzieri şi anulări de zboruri pe curse interne şi externe, în condiţiile în care se confruntă cu o lipsă de personal navigant apt de zbor (piloţi şi însoţitori de bord), deşi în acest moment nu există zboruri anulate.
“Tarom se confruntă cu o lipsă de personal navigant apt de zbor (piloţi şi însoţitori de bord). Continuă şi astăzi (marţi – n.r.) întâlnirile dintre reprezentanţii conducerii companiei şi cei ai personalului navigant pentru deblocarea situaţiei. Compania Tarom regretă situaţia creată şi depune toate eforturile pentru desfăşurarea normală a zborurilor. Pasagerii curselor Tarom care vor avea întârzieri sau vor fi anulate beneficiază de asistenţă conform Regulamentului EC261/2004 privind drepturile pasagerilor”, potrivit unui comunicat emis de Tarom.
Pentru deblocarea situaţiei din companie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a convocat, marţi, la sediul instituţiei, conducerea TAROM şi reprezentanţii sindicatelor din companie. Ioan Rus a solicitat celor două părţi implicate să urgenteze procedura de negociere pentru ca pasagerii să nu aibă de suferit şi atrage atenţia că soluţiile se pot găsi doar într-un cadru instituţional adecvat, nu de pe poziţii de forţă.
Greva spontană a piloţilor de la Tarom s-a declanşat duminică, zi în care au fost înregistrate 12 curse întârziate şi două zboruri anulate. De asemenea, în cursul zilei de luni, şapte zboruri ale companiei au fost anulate.
Octavian Iosif, prim – vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Aeroporturi (FNSA), a declarat, luni, că situaţia creată la Tarom, prin anularea mai multor zboruri ale companiei, nu reprezintă consecinţa unor acţiuni sindicale, fiind vorba doar despre “o stare de inaptitudine a unor colegi piloţi”.
Iosif a informat că federaţia pe care o reprezintă a contestat înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). “În cazul în care Contractul Colectiv de Muncă va fi înregistrat la ITM fără să fi fost semnat în prealabil de personalul navigant, atunci vom vedea ce facem mai departe. Este posibil să se ajungă şi la declanşarea unui conflict de muncă”, a precizat prim – vicepreşedintele FNSA.
 

Vezi si

Ministrul Sănătății, despre raportarea morților de COVID: Sunt diferențe de până la 500 de decese la un spital

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Astfel, …