Tuesday , July 23 2024

Cununie cu pusca pe umar intre doi romani din Afganistan

Sublocotenentii Alexandru Ilie si Diana Macovei si-au unit destinele printre tancuri

Doi militari români din Afganistan s-au căsătorit sâmbătă, la Baza militară Apache din provincia Zabul, acesta fiind un eveniment unic în teatrele de operaţiuni în care Armata României a participat până la această dată, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Căsătoria sublocotenentului Alexandru Iulian Ilie, din Batalionul 811 Infanterie “Dragonii Transilvani”, cu sublocotenentul Diana Elena Macovei, din Batalionul 812 Infanterie “Şoimii Carpaţilor”, ambii în vârstă de 25 de ani, a fost oficiată de comandantul Batalionului 811 Manevră “Dragonii Transilvani”, locotenent-colonelul Ioan Marian Cristurean.

La acest eveniment unic în teatrele de operaţiuni în care Armata României a participat până la această dată au fost prezenţi colonelul James Blackburn, comandantul Combined Team Zabul (CTZ), locţiitorul acestuia, colonelul Dorin Blaiu, reprezentanţi ai forţei multinaţionale şi ai Armatei Naţionale Afgane, ofiţeri şi subofiţeri din cadrul CTZ şi militari din Batalionul 811 Manevră “Dragonii Transilvani”.
Cei doi tineri ofiţeri s-au prezentat în faţa ofiţerului stării civile însoţiţi de locotenent-colonelul Ilie Sas şi maiorul Tudor Bivolaru, în calitate de martori. După ce ofiţerul de stare civilă reprezentat de locotenent-colonelul Ioan Marian Cristurean a dat citire legislaţiei în materie, cei doi tineri au spus “Da”, devenind soţ şi soţie.
La finalul ceremoniei, colonelul Dorin Blaiu a prezentat scrisoarea prin care ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea le-a urat celor doi tineri “Casă de piatră!”, asigurându-i că Armata Română le este cu totul alături şi va susţine tânăra familie.
“Sunteţi doi tineri curajoşi. Înfruntaţi riscuri şi greutăţi, departe de casă şi de cei dragi, luptând alături pentru a vă îndeplini datoria faţă de ţară. Aţi ales să vă înmânaţi simbolic inelele care pecetluiesc iubirea voastră într-un loc şi într-un moment cu totul inedite. Şi, tocmai din acest motiv, unirea a două destine îşi confirmă simbolul ca triumf al vieţii asupra greutăţilor, al păcii asupra războiului, al armoniei asupra confruntării. În acelaşi timp, este un moment emoţionant pentru întreaga Armată Română: este oficiată pentru prima dată într-un teatru de operaţii o căsătorie între doi militari români. În numele meu, al familiei mele şi al tuturor celor care fac parte din marea familie a Armatei României, vă transmit, în aceste momente de bucurie, cele mai alese gânduri şi cele mai calde urări de sănătate, de fericire şi belşug!”, le-a mai transmis celor doi miri ministrul Apărării Naţionale.
Alexandru Ilie şi Diana Macovei s-au cunoscut în anul 2004 şi au făcut parte din aceeaşi companie pe parcursul studiilor militare la Academia Forţelor Terestre. Povestea lor a început în toamna anului 2008, când amândoi urmau cursul de comandanţi de plutoane la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş. După finalizarea studiilor, în luna martie 2009, au fost repartizaţi în garnizoana Bistriţa. Alexandru şi Diana sunt părinţii unei fetiţe, Saşa Elena, care se află în prezent în grija bunicilor.

Vezi si

Prognoza meteo până pe 4 august, pe regiuni. Temperaturi ridicate și furtuni

Vremea va fi schimbătoare în următoarele două săptămâni (22 iulie – 4 august), cu perioade …

One comment

  1. cu regret va informez ca nu au avut nici pusti si nici de tancuri nu au fost inconjurati.(nu mai sunt d multicel tancuri prin afganistan 🙂 in rest numai bine familiei. Casa de piatra!