Friday , December 1 2023

Cum vrea un deputat al puterii să lase partidele fără bani. PLUS: De ce se "leapădă" de PDL

PDL, PNL sau PSD ar putea rămâne fără bani de la bugetul de stat după alegerile de la anul, dacă, printr-o minune, propunerea legislativă a unui parlamentar al puterii va trece de Legislativ, scrie cotidianul Romania Libera.
După ce a propus o lege prin care hainele să aibă doar etichete moi, deputatul PDL Daniel Oajdea aruncă un cartof fierbinte în braţele colegilor parlamentari: vrea ca subvenţiile de stat pentru partide să fie eliminate, iar banii să fie folosiţi pentru naveta profesorilor de la ţară. Democrat-liberalul va face şi o propunere legislativă pentru asta.
“Nu mi se pare deloc normal ca în perioadă de criză şi în condiţiile în care partidele parlamentare au oameni de afaceri destul de prosperi să mai consume bani din fonduri publice. În condiţiile în care tu mănânci bani de la bugetul de stat şi nu ţi-ai diminuat veniturile, corect, ce tot spui că vrei să dai la salarii, la pensii şi aşa mai departe? Nu, domnule, hai să fim sinceri, să renunţi de tot la suma asta pentru că te poţi finanţa, pentru că oricum strângi cotizaţie. Pe de altă parte această sumă nici nu este cheltuită transparent, că banii nu ajung niciodată în filiale”, şi-a argumentat propunerea Daniel Oajdea, pentru romanialibera.ro.
Democrat-liberalul semnează singur propunerea legislativă, iar cel mai probabil PDL nu îl va susţine la vot. Tocmai de aceea, el mărturiseşte că a renunţat să mai ceară aprobarea partidului pentru fiecare iniţiativă din Parlament.
“E o întreagă birocraţie dacă vrei să ai susţinerea PDL. Cel puţin aşa e la noi: ori vine şeful şi spune domnule hai să facem asta şi îiţi dă un suport, lucrezi cu el, ori ai tu o idee trebuie să o prezinţi, să se gândească, să se răzgândească, să aprobe, să solicite. Practic, îţi vine să nu mai faci nimic, deci nu te mai interesează”, a spus Oajdea.
Colegii din PDL îi ironizează noua “perlă”. “Probabil ştie domnul Oajdea de unde să primească bani partidele parlamentare. Nu ştiu…Omul s-a apucat să scrie o lege, e deputat, o poate face”, a comentat, pentru romanialibera.ro, Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL.
Nici parlamentarii opoziţiei nu l-ar susţine pe Oajdea în eliminărea subvenţiilor pentru partide. Liberalul Eugen Nicolăescu îl acuză pe PDL-ist de populism. “Ca o părere personală, dacă vreţi, mi se pare de un populism ieşit din comun şi mie nu îmi plac lucrurile astea. Mie îmi plac lucrurile raţionale, nu emoţionale”, a spus liderul deputaţilor PNL. De altfel, Oajdea susţine că va depune o altă iniţiativă prin care banii economisiţi din eliminarea subvenţiilor pentru partide să fie folosiţi pentru naveta profesorilor de la ţară.
Potrivi legii finanţării partidelor, formaţiunile din Parlament primesc anual maximum 0,4% subvenţie de la bugetul de stat. Suvenţia se acordă în funcţie de numărul mandatelor obţinute în alegerile locale şi cele parlamentare. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei, spune legea. (MARINELA RATA – romania libera.ro)

Vezi si

Partidele fac calendarul alegerilor din 2024, când suntem chemați să votăm la patru tipuri de scrutin

Anul viitor va fi cel mai aglomerat, politic, din ultimele decenii. Ne alegem primarii, europarlamentarii, …