Tuesday , April 23 2024

Cum s-a produs a doua EXPLOZIE în Sighet: gazele şi electricitatea nu ar fi fost oprite

Cladirea afectata de explozii (foto: realitatea.net)
Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat Mediafax că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară, şi anume nu ar fi fost întreruptă furnizarea cu gaze şi electricitate în clădire.
Inspectori de la ITM Maramureş fac verificări privind producerea exploziilor din clubul din Sighetu Marmaţiei, din primele cercetări rezultând că lumina şi gazul nu ar fi fost întrerupte, deşi era o regulă elementară, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.
Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii a precizat că echipa de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş, care s-a deplasat la locul incidentului, este coordonată de inspectorul şef al instituţiei, Delia Târlea, inspectorii de muncă încercând să determine cauzele producerii incidentului de muncă.
Dantes Nicolae Bratu a precizat că cea de-a doua explozie s-a produs deasupra clubului, unde era un cabinet notarial nefuncţional, organele de ordine care au intrat acolo pentru a face cercetări aprinzând lumina şi astfel s-a produs cea de-a doua deflagraţie, considerată accident de muncă.
“O primă constatare este că nu s-ar fi întrerupt curentul şi gazele, deşi aceasta era o regulă elementară. Acest lucru urmează să fie stabilit cu certitudine până la sfârşitul anchetei”, a explicat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii.
Şeful IM a mai explicat că echipa de inspectori de muncă ia declaraţii la faţa locului şi înceaercă să stabilească cauzele şi împrejurările în care s-a produs incidentul.
Inspectorul general de stat de le Inspecţia Muncii a declarat că a dispus ca în cursul zilei de luni să se deplaseze la Sighetu Marmaţiei şi un specialist în gaze din Bucureşti, precum şi un expert de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvolatre pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani pentru a face o expertiză în acest caz.
Prima explozie de la clubul din Sighet a avut loc, sâmbătă, în jurul orei 0.56, cel mai probabil din cauza unei acumulări de gaze la un etaj superior al imobilului la subsolul căruia se afla discoteca, care însă nu era conectată la reţeaua de gaze. A doua explozie care i-a surprins pe anchetatorii care făceau investigaţii la faţa locului s-a produs în jurul orei 10.30.
În urma primei explozii, şapte persoane au fost rănite, dintre care şase tinere care au fost aduse la Spitalul de Arşi din Bucureşti, cu un avion militar, au suferit arsuri pe 30-60 la sută din suprafaţa corpului, mai ales pe faţă şi pe mâini, unei a şaptea căreia i-a ars părul rămânând în spitalul din Sighet.
În a doua deflagraţie, zece persoane au fost rănite, printre care trei ofiţeri de poliţie, doi pompieri şi un notar, care avea biroul deasupra clubului.
Printre răniţii celei de-a doua explozii se numără şi directorul companiei de gaze Berg Sistem Gaz din Sighetu Marmaţiei, care este în stare mai gravă, precum şi adjunctul şefului ISU Maramureş, patronul barului şi un cunoscut notar din oraş.
Prefectul de Maramureş, Alexandru Pocol, a declarat că cea de-a doua explozie s-a produs chiar în momentul în care şeful de la Gaze din Sighetu Marmaţiei a semnalat cu detectorul prezenţa gazului.
Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a plecat duminică după-amiază, la Sighetu Marmaţiei, însoţit de o echipă de experţi în protecţia muncii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a-l sprijini pe procurorul care anchetează cauzele producerii exploziilor dintr-un local din Sighet.
-s-a-produs-a-doua-explozie-in-sighet-gazele-si-electricitatea-nu-ar-fi-fost-oprite_915101.html#ixzz1mqezDNzl

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …