Thursday , May 30 2024

Cum s-a derulat audierea Rovanei Plumb de la Bruxelles. Intrebari despre imprumuturile de 80.000 de euro si 800.000 de lei si despre dosarul Belina

Rovana Plumb ar fi fost intrebata in cadrul audierii Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE despre banii pe care AEP nu ii va rambursa PSD, pentru campania de la europarlamentare, dar si despre dosarul Belina.

Mai exact, Mediafax informeaza, citand surse europene, ca Plumb ar fi fost intrebata despre persoana de la care a imprumutat 800.000 de lei pentru PSD.

Sursa citata spune ca Plumb a inceput explicand ca, potrivit legislatiei nationale, un candidat se poate imprumuta pentru a contribui direct la campania electorala. Fostul ministru ar fi declarat ca creditorul sau este din cercul ei de cunostinte, nu este membru de partid, nu este o persoana publica si a avut bunavointa de a o imprumuta.

Acea persoana nu a avut, nu are si nici nu va avea vreo legatura cu domeniul de activitate in care va activa ea, ar mai fi spus Plumb, potrivit surselor citate de Mediafax.

Europarlamentarul Manon Aubry, de la grupul Unita Europeana/Stanga Verde Nordica (GUE), a intrebat care este numele persoanei, iar Plumb ar fi declarat ca a transmis Comisiei JURI aceste date.

Membrii comisiei au intrebat daca la imprumutul respectiv exista si dobanda, insa fostul ministru ar fi raspuns ca acea “cunostinta a facut un gest de solidaritate fara niciun fel de interes”.

Tot Manon Aubry ar fi intrebat-o pe Plumb cum comenteaza faptul ca a fost vizata in dosarul Belina, dar si ca ancheta nu a mai continuat pentru ca Parlamentul Romaniei nu a incuviintat cererea de urmarire penala formulata de procurori.

Eurodeputatul german Patrick Breyer de la grupul Verzilor a vrut sa stie de ce Plumb nu a declarat si imprumutul de 63.000 de lei luat de la proprietarul unui hotel din Dambovita, dar si cum a returnat imprumuturile atata timp cat nu a avut venituri. Plumb a spus ca imprumutul a fost dat tot in contextul alegerilor parlamentare nationale si ulterior a fost rambursat.

Intrebata despre alte imprumuturi, Plumb ar fi spus ca nu exista altele in afara de cel de 800.000 de euro facut pentru a construi o locuinta.

Cat despre decizia AEP de a nu rambursa parte din banii cheltuiti de PSD in campania la europarlamentare, fostul ministru le-ar fi spus membrilor comisiei sa intrebe la partid.

Cand s-a insistat asupra imprumutului de 63.000 de lei si motivul pentru care omul de afaceri i-ar fi dat banii, Plumb a spus ca acea persoana este antreprenor si nu are legatura cu partidul, adaugand ca nu a lucrat pentru ea si nici PSD si ca imprumutul a fost acordat in conditiile legii 334/2006.

Membrii comisiei s-au intors de multe ori asupra imprumutului de 800.000 de lei, intreband-o cum va returna banii, insa Plumb a insistat pe ideea ca statul ramburseaza banii partidului, iar formatiunea politica mai departe candidatului.

In urma audierii, Plumb a fost respinsa de Comisia pentru Afaceri Judiciare JURI a Parlamentului European. Au fost 15 voturi impotriva candidaturii, doar sase pentru, dar si doua abtineri.

Vezi si

Ministerul Educației majorează sumele asistenților de la examenele naționale, definitivat și titularizare

Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sumelor acordate asistenţilor care au şi atribuţii de scanare şi …