Wednesday , June 16 2021

Cum ne înscriem pentru vaccinarea anti-COVID. Imunizarea în România s-ar putea încheia la mijlocul verii

Cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID și nu sunt în grupele prioritare sau de risc se vor înscrie online pe o platformă specială, o vor putea face telefonic sau prin intermediul medicului de familie. Vaccinarea nu va avea însă loc la cabinetele medicilor de familie, ci în centre special create. Vor fi în jur de 850-900 de astfel de centre în toată țara, dar lor li se vor alătura și caravane mobile, a declarat, joi seara, la Digi24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID. Postul TV a realizat un amplu material din care aflăm cum și când ne putem vaccina. Autoritățile speră ca până la mijlocul verii 60-70% din populație să fie imunizată.

Vaccinarea populației generale, adică oamenii care nu sunt în grupele prioritare sau de risc, ar putea începe de la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, iar autoritățile ar dori ca până la jumătatea anului viitor să se încheie deja acest proces și să se apropie de procentele imunizării de grup: 60-70 la sută din populație. Am putea vorbi atunci de sfârșitul epidemiei de coronavirus în România, spune dr. Valeriu Gheorghiță.

Persoanele care se vor vaccina vor primi o adeverință și va exista o evidență foarte clară a lor. Înainte de vaccinare, ele vor trece printr-un triaj epidemiologic și un examen clinic.

O platforma națională de informare este deja disponibilă la adresa vaccinare-covid.gov.ro. Aici se găsesc informații detaliate despre vaccinuri, siguranța lor, întrebări frecvente, mituri etc. Există de asemenea și un canal YouTube, iar săptămâna viitoare vor fi create și alte canale de comunicare.

Când vor putea oamenii obișnuiți, care nu sunt în grupele de risc, să-și exprime opțiunea: vor sau nu să se vaccineze? a fost întrebat, joi seara, medicul Valeriu Gheorghiță.

„În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a unei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze”, a explicat dr. Gheorghiță.

Programarea în această platformă unică se va face prin trei modalități diferite: fie electronic de către persoana care are acces la internet și care își va face singură programarea la un centru de vaccinare, fie se poate face telefonic, fie prin intermediul medicului de familie în cazul persoanelor care nu se pot descurca să facă această programare electronic sau telefonic.

Când începe vaccinarea populației generale
„Astăzi, estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie – început de aprilie, vaccinarea populației generale, adică ultima etapă a campaniei de vaccinare. Toate aceste etape se pot suprapune la un anumit moment. Dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România și dacă vor fi vaccinurile disponibile, aceste etape se pot desfășura în paralel”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70 la sută de imunizare colectivă, tocmai că ne dorim ca la jumătatea anului viitor să încheiem practic activitatea de vaccinare”, a declarat la Digi24 coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Medicii de familie nu vor fi implicați în vaccinare
El a explicat că desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. „Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitatea de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie. Vor fi 200 – 250 de persoane vaccinate într-o zi. Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite și monitorizarea pacienților pe care o au de făcut, să împovărăm și cu activitatea de vaccinare. Este un proces destul de elaborat, în care fiecare persoană trebuie supusă unui triaj epidemiologic, unui examen clinic, insistat pe identificarea contraindicațiilor de moment sau definitive. De asemenea, trebuie să fie echipe destinate pentru administrarea efectivă a vaccinului. Ulterior există perioada de supraveghere post-vaccinală, or aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie, unde există o singură echipă vaccinatoare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

850-900 de centre de vaccinare la nivel național
Vor fi în jur de 850-900 de centre de vaccinare la nivel național, care vor asigura accesul cât se poate de facil al populației din teritoriu la un anumit centru de vaccinare.

În plus, vor exista și centre mobile de vaccinare, caravane mobile, care vor asigura echipe de vaccinare pentru personalul din centrele rezidențiale de îngrijire pe termen lung, care evident se deplasează cu dificultate, pentru categorii de persoane care asigură activități esențiale sau pentru alte categorii de persoane, din rândul populației generale, pentru care accesibilitatea la un centru de vaccinare este limitată, cum sunt anumite zone rurale sau în orice alte condiții în care accesul este limitat sau îngrădit, a mai spus dr. Gheorghiță.

Adeverință de vaccinare
Cei care se vaccinează vor primi obligatoriu la momentul vaccinării o adeverință în care vor fi prevăzute datele de identificare ale fiecărei persoane și tipul de vaccin administrat, seria, lotul respectiv, data la care trebuie să se efectueze rapelul. „Această adeverință se printează automat din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, pentru că vom avea o evidență cât se poate de clară a tuturor persoanelor vaccinate. De asemenea, vom avea o evidență a persoanelor care se află la prima doză, a persoanelor care se află la momentul rapelului, dar și asupra tipului de categorie din care acea persoană provine, și anume: personal medical, personal esențial, personal la risc sau populația generală”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Ce contraindicații pot avea vaccinurile
BioNTech-Pfizer și Moderna probabil că vor fi primele companii care vor livra pe piață primele vaccinuri, inclusiv în România, la sfârșitul lunii decembrie – începutul lunii ianuarie.

În momentul în care un vaccin va primi aprobare și va fi livrat conform calendarului de livrare și contractului, el va fi introdus în uzul medical pe măsură ce va fi disponibil. Dar dacă o persoană începe vaccinarea cu un anumit tip de vaccin, rapelul (a doua doză) trebuie făcut cu același tip de vaccin, ele nu se pot amesteca.

„Probabil că vor exista niște recomandări ferme de la nivelul Comisiei Europene. Tot ce se face la nivel european, același tip de abordare îl vom avea și noi în România”, a dat asigurări medicul Valeriu Gheorghiță.

În privința contraindicațiilor, medicul a spus că a studiat prospectul disponibil pentru vaccinul de la Pfizer și acesta menționează că dacă persoana a făcut o reacție alergică la prima doză, nu va mai face același tip de vaccin la a doua doză.

Mai pot fi contraindicații în caz de boală acută febrilă, dar este o contraindicație temporară și în momentul în care se rezolvă problema medicală respectivă, persoana poate să fie vaccinată.

În cazul tulburărilor de coagulare, având în vedere că acest vaccin se administrează intramuscular, o persoană care face tratamente anticoagulante sau are tulburări de coagulare care îi crește riscul de sângerare, atunci are o contraindicație pentru acest vaccin.

Mai sunt persoanele cu imunitate scăzută, cum sunt persoanele cu HIV/SIDA care sunt decompensate sau care fac tratamente sever imunosupresoare, și care nu neapărat au o contraindicație, dar răspunsul imun în cazul acestor persoane nu este cel mai bun. Din acest punct de vedere, este o regulă aplicabilă pentru toate tipurile de vaccinuri: în cazul persoanelor cu răspuns imun deficitar, răspunsul post-vaccinare nu va fi unul foarte bun, iar aici trebuie întărite celelalte măsuri, nespecifice, de prevenție, cele deja cunoscute: mască, igienă și distanțare fizică. Dar și pentru aceste categorii de persoane, prin vaccinarea persoanelor din jur, practic se va crea un efect de protecție, de barieră în jurul acelei persoane și ea va fi protejată, a arătat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Digi24

Vezi si

Copii, alcool, tineri, bere

35% dintre români consideră firesc consumul de alcool de către copii

 Mai mult de o treime dintre români consideră firesc consumul de alcool de către copii, …