Tuesday , November 29 2022

Cum au facut avere trei medici de top de la Fundeni, scurtand viata bolnavilor de cancer

medici

După ce reţeaua silicoanelor de la Spitalul de Arşi din Capitală a fost retezată de anchetatori, un alt scandal-monstru care pătează blazonul medicinei româneşti a izbucnit ieri dimineaţă, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Trei doctoriţe, cu o experienţă vastă şi cu zeci de diplome de excelenţă în buzunar, sunt acuzate că, în câţiva ani, au strâns averi impresionante pe spatele bolnavilor de cancer. Medicii sunt cercetaţi de poliţiştii bucureşteni şi de procurori pentru că au eliberat 1.100 de reţete fictive pe numele unor muribunzi care mai aveau doar câteva luni de trăit.
Recunoscute ca profesioniste desăvârşite, Otilia Georgescu, Emilia Niculescu- Mizil şi Aristica Smântână Poenaru, de la secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, au schimbat, de ieri, birourile din instituţia medicală cu camerele de anchetă din Poliţia Capitalei, acolo unde au ajuns la audieri.
Ancheta ce le vizează a început în 2010, când ofiţerii de la Fraude au descoperit în actele contabile ale unor farmacii cifre care nu arătau realitatea din depozite. Luni la rând, anchetatorii au încercat să stabilească legături între reprezentanţii firmelor care vând medicamente şi medici dispuşi să intre într-o afacere bănoasă.
“În baza a circa 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de medicamentele astfel prescrise, reprezentanţii societăţii în cauză au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de circa 8,3 milioane de lei (n.r. – 1,7 milioane euro)”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Ofiţerii bucureşteni care au participat la anchetă au dezvăluit că patronii de farmacii primeau de la Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Smântână Poenaru, cei trei medici de la Institutul Clinic Fundeni, reţete cu medicamente scumpe, folosite la tratarea bolnavilor de cancer în formă avansată.
Acestea erau decontate la CASMB şi şterse din evidenţele de la depozit, însă pastilele rămâneau practic nefolosite şi, ulterior, erau reintroduse, prin firmefantomă, în stocuri. Astfel, un medicament ajungea să fie “vândut” de zeci de ori, iar banii obţinuţi se duceau în buzunarele celor din Mafia reţetelor false.
Anchetatorii au mai mărturisit că, uneori, muribunzii erau lăsaţi fără pilulele care i-ar mai fi ţinut, probabil, în viaţă câteva luni, în funcţie de caz, doar pentru ca medicii şi farmaciştii să se îmbogăţească. Câtă nepăsare să fi zăcut în sufletele doctorilor care au lăsat nişte muribunzi să se stingă fără nici o fărâmă de alinare? Culmea, şi morţii aveau rolul lor în afacere! Şi asta pentru că există suspiciunea că, pe numele unor persoane care acum sunt decedate, s-au emis zeci de reţete fictive pentru medicamente care, evident, nu le mai erau de nici un folos.
Poliţiştii bucureşteni au făcut, ieri dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Sibiu şi Dolj, zece persoane fiind aduse la Poliţia Capitalei pentru audieri. Medicii şi farmaciştii care au dat cu subsemnatul în faţa anchetatorilor sunt acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, fapte pentru care riscă până la zece ani de puşcărie.
libertatea.ro
 

Vezi si

Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populație, cu 26% mai mult decât anul trecut. Încă 400.000 mc, disponibili până la finele anului

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui …