Cum a influențat pandemia nivelul de altruism al oamenilor

reportersite
22 noiembrie 2020, 22:12

„Cel mai mare monument al civilizației: altruismul” (Vasile Conta)

Mediul în care trăim poate avea o influență foarte mare în privința exprimării nivelului nostru de altruism.

Donațiile făcute în contextul pandemiei au atins cote foarte mari, ceea ce dovedește faptul că și noi ca popor ne ajutăm semenii în vremuri de restriște și facem tot posibilul pentru a ne ușura pe cât posibil viețile mai ales în această perioadă care ne pune la grea încercare pe toți.

Nu este un secret faptul că multe persoane, atunci când vine vorba despre a ajuta, pot deveni destul de sceptice.

Conform unui  studiu realizat de doi cercetători de la Universitatea Stanford, a fi altruist nu este un factor înnăscut.

Câteva exemple de altruism din țara noastră sunt cele ale cetățenilor care s-au mobilizat și au făcut donații băncilor de alimente, donații financiare și al persoanelor care au donat haine și care au devenit voluntari sau care făceau parte deja din ONG-uri si au achiziționat cele necesare pentru persoanele vârstnice sau persoanele cu diverse boli care nu se pot deplasa.

Managerii unor restaurante din Constanța au decis să vină în ajutorul persoanelor aflate în carantină și a personalului din centrele de carantină oferind mâncare gătită pentru aceștia.

Mai mulți psihologi din țară au decis să vină în ajutorul persoanelor aflate în situații vulnerabile oferindu-le suport terapeutic gratuit, acest fapt fiind de foarte mare ajutor datorită naturii delicate a situației în care ne aflăm și multe persoane necesită acest tip de ajutor dar nu au fondurile necesare.

Pentru a ajuta în lupta cu pandemia și pentru a contribui la eliminarea răspândirii virusului, compania Xiaomi a donat spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu zeci de mii de măști.

În Regatul Unit mai mulți voluntari s-au oferit să livreze medicamente pentru bolnavi și să ajute pacienții să ajungă la programările medicale. În același timp aceștia sună periodic persoanele care locuiesc singure pentru a se asigura că dispun de cele necesare.

În Statele Unite ale Americii și celebritățile s-au implicat pentru a ajuta populația. Actorul Brad Pitt a donat pachete cu alimente persoanelor nevoiașe din Los Angeles.

Dacă avem posibilitatea, este important și vital să ajutăm în această perioadă categoriile vulnerabile. Fie că donăm alimente, haine, medicamente, măști de protecție sau optăm pentru donații financiare, este necesar să contribuim fiecare pe cât posibil, pentru a ne ușura situația și pentru a reuși să trecem cât mai repede peste aceste greutăți. (Georgiana NICOLAE)