Friday , March 29 2024

CTP: Dacă Băsescu ar fi ieşit să-l anunţe pe Ponta, ar fi însemnat să înghită porcul în public

Cristian Tudor Popescu a declarat, luni, la România TV, că tăcerea lui Traian Băsescu după nominalizarea lui Victor Ponta pentru funcţia de premier i se pare firească în contextul declaraţiilor date de şeful statului în ultimele săptămâni. Totodată, CTP avertizează USL cu privire la riscurile pe care le presupune cooptarea UDMR la guvernare.
Modul în care Traian Băsescu a ales să anunţe nominalizarea lui Victor Ponta pentru funcţia de premier, printr-un comunicat de presă şi nu printr-o declaraţie de presă în direct, cum a procedat la fiecare nouă desemnare, a fost criticat dur de Cristian Tudor Popescu.
“Nu s-a încălcat nicio regulă prin faptul că Traian Băsescu nu a apărut să anunţe el însuşi desemnarea lui Victor Ponta. Nu scrie nicăieri că ar fi trebuit să apară. Dacă ar fi ieşit, ar fi trebuit să înghită porcul, în public, înainte de Crăciun, iar aşa ceva nu-i convine. Tot ce a realizat domnul preşedinte ca prestaţie, în ultima perioadă, legat de ceea ce s-a întâmplat astăzi, e legat de natura sa actoricească.
De-acum înainte, putem cu toţii să luăm în considerare ce spune domnul preşedinte, ca pe un rol sau altul pe care actorul amator Traian Băsescu îl interpretează. Realitatea zilei de astăzi nu are nicio legătură cu toate vibraţiile aerului pe care le-a produs domnul Băsescu în ultima lună. Trebuie să interpretăm tot ce spune domnul preşedinte în registrul unei comedii: “O scrisoare pierdută”, Moliere, Goldoni…”, a declarat CTP.
CTP are şi o explicaţie cu privire la motivele care l-au determinat pe Traian Băsescu să accepte desemnarea lui Victor Ponta în funcţia de premier. “Din păcate, ceea ce a făcut domnul preşedinte astazi nu este rezultatul raţionalităţii domniei-sale. A făcut-o numai atunci când a ajuns cu spatele la zid şi pentru că este silit”, a declarat jurnalistul.
Cristian Tudor Popescu a abordat şi altă temă, cea legată de cooptarea UDMR în guvernarea USL. “Dacă face lucru acesta, USL-ul comite o greşeală cu consecinţe foarte mari. În primul rând că UDMR este un partid comunistoid, pentru că la fel ca Partidul Comunist Român, de mai bine de 20 de ani, UDMR nu plăteşte pentru greşelile, trădările, corupţia, hoţiile pe care le practică, le-a practicat, aidoma celorlalte partide din România.
Numai că, la fel ca PCR-ul, UDMR nu plăteşte în alegeri pentru asta şi e mereu la guvernare. Şi tot ca PCR-ul, din această cauză nu îşi schimbă garnitura de conducere. Aceeaşi camarilă organizată în jurul lui Marko Bela stă şi va sta în continuare în fruntea Uniunii Maghiarilor, în condiţiile în care ei sunt privilegiaţi prin acest complex al majorităţii faţă de minoritate, pe care îl întreţine domnul Ponta în clipa de faţă, prin declaraţia pe care a făcut-o: “Să ne asigurăm că suntem bine priviţi ca tratament al minorităţilor, la Bruxelles”. Cât o să mai facem lucrul acesta?
Cât o să mai trăim cu spaima să nu se spună că îi asuprim pe unguri? Acest mod politic de a gândi trebuie să înceteze, după mai bine de 20 de ani în care minorităţile au fost tratate într-un mod exemplar, în România. Dealtfel, nu va face un bine nici minorităţii maghiare din România, cooptarea UDMR la guvernare, prin semnalul dat de maghiari prin validarea la muchie de cuţit a UDMR-ului. Să ne amintim că umblau disperaţi pe străzi liderii UDMR strigând să vină lumea la vot. E un semnal că se simte putrezirea la putere a UDMR-ului, chiar pe propriul său electorat. Şi atunci, ce face domnul Ponta? Ce justificare are dânsul să aducă acum UDMR-ul la guvernare?
Lucrul cel mai grav este că printr-un astfel de gest, USL-ul copiază comportamentul PDL-ului, faţă de acest popor. Nu ţine seama de atitudinea populară, care a respins în mod firesc tot ce-a făcut UDMR-ul ca părtaş la guvernare al PDL-ului. Votul acesta este îndreptat împotriva unui mod de guvernare, la care UDMR-ul a participat. Dacă face lucrul acesta, USL pierde din capitalul de încredere, şi aşa nu prea mare pe care îl are, în ciuda acestui vot foarte mare negativ. Pentru că e un vot obez, un vot puhav, care nu conţine prea mult nucleu de încredere, real, în USL. Şi îşi începe guvernarea cu o diminuare a încrederii care le este extrem de necesară pentru măsurile fatalmente impopulare, dure, pe care vor trebui să le ia în anul 2013″, a spus Cristian Tudor Popescu.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …