Wednesday , July 6 2022

CSM sesizeaza Curtea Constitutionala in cazul Sova

sova

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul deciziei Senatului de a nu aviza arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova.
Surse citate de Realitatea TV declarasera luni la amiaza ca CSM va invoca absenta unei hotari cu privire la votul dat miercurea trecuta de Senat.
Intr-un comunicat remis presei luni seara de CSM se precizeaza ca sesizarea a fost depusa de judecatorul Marius Tudose, presedintele CSM, fiind invocat un posibil “conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa, in cazul senatorului Dan Sova”.
“Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de natura juridica constitutionala intre mentionatele autoritati publice, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei”, se precizeaza in comunicatul CSM.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat, sambata, intr-o postare pe Facebook, absenta unui document in cazul Sova. El a sustinut ca, la fel ca in cazul legilor, hotararile care nu sunt adoptate nu exista si, deci, nu se publica in Monitorul Oficial.
Totodata, acesta a precizat in repetate randuri ca nu va fi reluat votul in cazul Sova. DNA a solicitat saptamana trecuta CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest caz.
La CCR se mai afla alte doua sesizari, una depusa de presedintele Klaus Iohannis si a doua de PNL.
Cele doua solicitari vor fi discutate in data de 8 aprilie.
Senatul a votat, miercuri, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de voturi au fost favorabile solicitarii DNA, dar presedintele Senatului a anuntat ca numarul este insuficient, fiind nevoie, conform regulamentului Senatului si statutului deputatilor si senatorilor de majoritate calificata, adica de 85 de voturi.
In schimb, numarul de voturi era suficient conform Constitutiei, care prevede ca hotararile Parlamentului se adopta cu majoritatea celor prezenti.
ziare.com
 

Vezi si

Iohannis: Nu avem un plan de a intra în austeritate, nu intenționez sa accept un nou experiment de acest tip cu România

Klaus Iohannis a susținut marţi seară o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Întrebat dacă …