Wednesday , October 5 2022

CSM: Ponta, Băsescu şi Macovei au AFECTAT independenţa justiţiei

CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat joi, că premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile făcute. CSM a confirmat astfel deciziile Inspecţiei Judiciare pentru Ponta şi Macovei, însă au schimbat verdictul în cazul lui Traian Băsescu.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat joi, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, că afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta privind dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis şi dosarul Lukoil şi cele făcute de preşedintele Traian Băsescu faţă de dosarul Microsoft au fost de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.
De asemenea, sursele citate au precizat că a afectat independenţa justiţiei şi europarlamentarul Monica Macovei, prin declaraţiile potrivit cărora procurorul general Tiberiu Niţu şi soţia sa ar fi exercitat presiuni asupra procurorului de caz din dosarul Lukoil pentru ridicarea măsurii sechestrului.
Decizia CSM vine după ce, miercuri, Inspecţia Judiciară a constatat că declaraţiile premierul Victor Ponta referitoare la soluţia pe care instanţa ar trebui să o adopte în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.
În cazul lui Traian Băsescu, Inspecţia Judiciară constatase în schimb că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui, care a spus că, în dosarul Microsoft “vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”.
În ceea ce o priveşte pe Monica Macovei, Inspecţia Judiciară a constatat că independenţa procurorilor a fost afectată de declaraţiile făcute de aceasta, conform cărora premierul Victor Ponta, procurorul-şef al României şi soţia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti.
 

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …