Friday , April 19 2024

CSM cere Inspecţiei Judiciare să cerceteze dacă declaraţiile lui Băsescu aduc atingere independenţei Justiţiei

Oana Schmidt Haineala, presedintele CSM
Oana Schmidt Haineala, presedintele CSM
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să apere reputaţia procurorului Lucian Papici faţă de afirmaţiile lui Victor Ponta referitoare la activitatea sa. Totodată, CSM a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă un raport referitor la “declaraţiile unor actori publici” din ultima săptămână referitoare la sistemul judiciar şi să stabilească dacă acestea afectează indepenţa Justiţiei.
Discuţia din interiorul CSM a fost generată de raportul Inspecţiei Judiciare privind solicitarea procurorului Lucian Papici de a-i fi apărată reputaţia faţă de afirmaţiile primului-mnistru Victor Ponta ce l-a acuzat că ar fi un “băsist” şi că a instrumentat dosare politice.
Unii membri ai Consiliului şi-a exprimat dezacordul şi faţă de declaraţiile lui Traian Băsescu privind numirea procurorilor-şefi, cel mai dur fiind Horaţius Dumbravă care ar fi apreciat că este inadmisibil ca numirile în sistemul judiciar să se facă pe baza unui pact de coabitare.
În consecinţă, CSM a cerut Inspecţiei Judiciare un raport mai amplu legat de comentariile politicienilor din ultima vreme. “Plenul Consiliului a decis apărarea reputaţiei domnului Lucian Papici faţă de afirmaţiile vehiculate în spaţiul public la adresa sa. De asemenea, cu majoritate de voturi, plenul Consiliului a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se face verificări şi a se stabili dacă afirmaţiile din spaţiul public din ultimele 6-7 zile făcute de către actori publici sunt sau nu de natură a aduce atingere independenţei Justiţiei”, a declarat Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele CSM.
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, pe 2 octombrie, că procurorul Lucian Papici nu a fost demis de la conducerea Secţiei I a DNA, fiind vorba doar de încetarea mandatului acestuia. “Să mai stea şi el procuror simplu”, a declarat Ponta.”Să mai stea şi el procuror simplu, să facă un dosar. Doar nu s-a născut şef”, a comentat Victor Ponta.
Mai mult, Ponta l-a acuzat pe Papici că ar fi instrumentat dosare politice. “De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice. Susţin în continuare că Daniel Morar şi Lucian Papici au făcut dosare politice la referendum când au anchetat oamenii cum au votat”, a spus primul-ministru.
“Lui Papici i s-a terminat mandatul pe 21 septembrie când a fost demis. De ce să-l ţinem? Doar ca să nu se supere Monica Macovei şi toată gaşca?”, a conchis Ponta.
Şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, şi-a încetat miercuri mandatul la conducerea secţiei I DNA.
Miercuri, la ora 17.09, procurorul general Tiberiu Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie. Încetarea delegării lui Papici la şefia Secţiei I din DNA a venit după ce procurorul a finalizat ancheta în dosarul privind frauda de la referendumul privind demiterea preşedintelui României, în care inculpat este vicepremierul Liviu Dragnea.
În urmă cu o săptămână, Tiberiu Niţu îi prelungise lui Papici delegarea în funcţia de conducere cu încă trei luni, la cererea procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi.
Tot miercuri, Tiberiu Niţu a semnat şi revocarea delegării adjunctului şefului secţiei I, Mariana Alexandru, acesta şi Lucian Papici urmând să activeze ca simpli procurori la DNA. Prin decizia procurorului general, în locul lui Papici a fost delegată în funcţie Iuliana Bendeac, iar în locul Marianei Alexandru a fost numit procurorul Viorel Cerbu.
Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea. Papici a apucat să trimită dosarul lui Dragnea către procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, aceasta urmând să dea avizul de legalitate al dosarului, înainte de trimiterea acestuia către instanţa de judecată.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …

One comment

  1. Evident ca Basescu nu va interveni, nu va face declartii defaimatoare despre CSM: el are o relatie armonioasa cu acestia.
    Si este adeptul neinterventiei, de aceea, chiar daca oficilalii internationali ii transmit – Andrei Pop chiar ii traduce in limbaj prezidential – care este importanta mentinerii pactului de coabitare – si decide sa faca ce vrea, “acasa la el”.
    http://www.obiectiv.info/ambasadorul-angliei-catre-basescu-nu-e-bine-domnule-pre-edinte_21729.html