Wednesday , December 7 2022

Crucea Roșie lansează un apel umanitar pentru sinistrații din Serbia și Bosnia-Herțegovina

 serbia

Crucea Roșie Română a lansat luni un apel umanitar de urgență pentru persoanele afectate de inundațiile din Serbia și Bosnia-Herțegovina.

Donațiile pot fi făcute online, pe www.crucearosie.ro, și prin sms la nr. 8829 (2 euro/sms).

“Nu se va percepe TVA pentru donațiile de pe abonament, iar în rețelele Cosmote și Orange, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Totodată, pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA”, precizează un comunicat de presă al Crucii Roșii Române remis luni AGERPRES.
De asemenea, se pot face donații direct în contul “Inundații Balcani” deschis de Crucea Roșie Română: RO48BRDE410SV17672254100.
Sumele colectate vor fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apă, pături și produse de igienă.
Crucea Roșie Română pune la dispoziția celor care vor să susțină apelul umanitar de urgență numerele de telefon 021.317.60.06 sau 0743.042.252, unde pot solicita informații suplimentare.
Potrivit sursei citate, președintele Crucii Roșii Române, Mihaela Geoană, a avut luni o întâlnire cu ambasadorul statului Bosnia-Herțegovina, Du?ko Kovacević, și o discuție cu Ivana Isidorović — consulul Serbiei la București, pentru a identifica nevoile populației afectate din cele două țări și căile prin care Crucea Roșie Română și românii pot veni în sprijinul acesteia.
“Românii au demonstrat de fiecare dată solidaritate față de semenii lor aflați în dificultate. Îi rugăm și acum să răspundă apelului lansat de Crucea Roșie Română și să devină salvatori pentru sinistrații inundațiilor din Balcani”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Crucii Roșii Române.
“Inundațiile din Bosnia reprezintă cea mai mare catastrofă resimțită de țara noastră vreodată. Distrugerile sunt mai mari decât cele din perioada războiului. Suntem recunoscători Crucii Roșii Române pentru apelul lansat și fiecărui român care va sprijini apelul Inundații în Balcani”, a declarat ambasadorul Du?ko Kovacević, potrivit comunicatului de presă.
“Serbia trece prin cele mai grave inundații înregistrate vreodată. Situația este mai gravă decât se poate imagina. Mii de persoane sunt evacuate, dintre care mulți încă așteaptă evacuarea. Serbia primește ajutoare din străinătate, dar este nevoie de mult mai mult. Suntem recunoscători Crucii Roșii Române pentru suportul oferit, precum și acelor persoane care au contactat direct Ambasada Serbiei pentru a-si oferi ajutorul și donațiile”, a afirmat, la rândul său, consulul Serbiei la București.
Crucea Roșie precizează că din depozitul central al său au fost direcționate către zonele afectate produse de primă necesitate — 500 saci de dormit, 200 pături și 100 cizme.
Totodată, Crucea Roșie Română se pregătește și de o eventuală intervenție în situația creșterii cotelor apelor Dunării și pe teritoriul țării noastre, în județele Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman, Ialomița, Giurgiu și Tulcea.
“Datorită partenerilor noștri tradiționali, Carrefour România și Fundația Carrefour, am trimis în județele străbătute de Dunăre în România pachete alimentare și materiale de primă necesitate, în vederea pregătirii Filialelor de Cruce Roșie pentru intervenția în cazul producerii de inundații pe teritoriul României”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.
Peste un sfert din populația de patru milioane de locuitori a Bosniei a fost afectată de cele mai grave inundații ce au lovit Balcanii în mai mult de un secol, a afirmat luni ministrul bosniac de Externe, Zlatko Lagumdzija, relatează Reuters. 100.000 de case și alte clădiri nu mai sunt utilizabile și aproximativ un milion de persoane nu mai au acces la apă potabilă. Potrivit DPA, bilanțul oficial al morților în inundațiile din Serbia, Bosnia și Croația a crescut la 39, dar alte persoane sunt date în continuare dispărute.

Vezi si

Cancelarul Austriei anunță din nou că se opune intrării României în Schengen, cu 2 zile înainte de Consiliul JAI

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, din nou, că Austria se opune integrării României …