Sunday , August 1 2021

Croitoru: Sunt necesare salarii decente în sectorul public. Excesul de angajaţi nu permite asta

Salariile din sectorul public trebuie să fie decente, dar sistemul nu permite asta întrucât există un număr prea mare de angajaţi, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
“Este necesar să se plătească salarii decente în sectorul public. Pe pe altă parte sistemul nu permite, pentru că pur şi simplu există exces de ocupare. Au prea mulţi oameni de plătit cu salarii mari”, a spus Croitoru, în pauza unui seminar organizat de Consiliul Concurenţei.
El a reiterat că ajustarea numărului de angajaţi din sectorul bugetar s-a amânat foarte mult şi că, dacă s-ar fi realizat de la începutul anului trecut, nu se mai punea problema tăierii salariilor cu 25%.
“Degeaba discutăm. Problema de fond rămâne ocuparea, iar nivelul salariilor tot va apărea ca problemă mai devreme sau mai târziu, atât timp cât excesul de ocupare se menţine”, a arătat Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a dat ca exemplu Polonia, un stat care are cu circa 16 milioane de locuitori mai mult decât România şi un plus de doar 100.000 de angajaţi în sectorul public.
“Polonia este un exemplu că se poate foarte bine cu un număr mai mic de bugetari. Şi Polonia absoarbe fonduri europene”, a spus Croitoru.
Pe de altă parte, oficialul BNR a arătat că rectificarea bugetară este necesară în prezent întrucât este criză şi se urmăreşte realizarea politicii fiscale, nu deteriorarea deficitului bugetar.
“Dacă rectificarea bugetară nu mă duce la o deteriorare a deficitului bugetar, ci doar la realocări, înseamnă că şi-au făcut ajustări în polica fiscală, şi atunci este bună”, a explicat Croitoru.
El a menţionat că a fost greşită politica de a realiza câte patru rectificări pe an, ca în 2007 şi 2008.

Vezi si

România a atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate anti-Covid-19, la două luni după ținta stabilită de premierul Cîțu

Guvernul României se laudă că sâmbătă a fost depășit pragul de 5 milioane de români …