Thursday , October 6 2022

Criza refugiatilor: Romania trebuie sa primeasca 2.475 de refugiati din Grecia si Italia, ridicand numarul total la 4.837

refugiati ungaria

Planul UE privind relocarea migrantilor a fost aprobat marti, in cadrul reuniunii extraordinare JAI pe tema migratiei care s-a desfasurat la Bruxelles, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria au votat impotriva, Finlanda s-a abtinut iar Polonia, care initial s-a opus planului, a votat pentru. Decizia a fost luata “cu o larga majoritate”, dupa cum a informat presedintia luxemburgheza a UE, in pofida opozitiei vehemente a mai multor tari estice, provocand o scindare in sanul Uniunii Europene. Romaniei i-au fost alocati 2.475 de refugiati – 585 din Italia si 1.890 din Grecia. Astfel, Romania ar urma sa primeasca in total 4.837 de refugiati.
Potrivit BBC, votul pe baza majoritatii calificate este “foarte neobisnuit” in astfel de chestiuni ce implica suveranitatea nationala, in general preferandu-se deciziile prin consens. Dupa reuniune, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a multumit Poloniei ca a votat in favoarea planului de relocare.
Un summit extraordinar al Uniunii Europene, dedicat crizei refugiatilor, va fi organizat miercuri, tot la Bruxelles.
Aproape jumatate de milion de persoane ce fug de razboi sau saracie – doua cincimi dintre ei fiind din Siria – au traversat Mediterana anul acesta pentru a ajunge in Europa, depasind capacitatea de raspuns a statelor din sudul continentului si declansand certuri intre ele pe tama controlului granitelor.
Presedintele american Barack Obama a transmisun apel catre tarile membre UE, cu ocazia unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, sa accepte “partea dreapta” de refugiati care le-a fost alocata prin decizia JAI de marti, transmite AFP.
Potrivit deciziei JAI, Romaniei i-au fost alocati 2.475 de refugiati – 585 din Italia si 1.890 din Grecia. Astfel, Romania ar urma sa primeasca in total 4.837 de refugiati.
Consiliul UE a aprobat marti distribuirea in prima etapa, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati, informeaza Mediafax.
Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.
Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati.
Potrivit deciziei luate marti seara, Franta va primi 3.064 de imigranti din Italia si 9.898 din Grecia, in timp ce Germania 4.027 din Italia si 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiati din Italia si 988 din Grecia.
HotNews.ro

Vezi si

Oțet fals oprit de la vânzare din Lidl. Era prezentat ca oțet din vin, dar era acid acetic și apă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis oprirea definitivă de la vânzare a unui …