Tuesday , April 16 2024

Criza refugiatilor. Acord intre UE si Turcia

refugiati

Uniunea Europeană și Turcia au ajuns la un acord în privința refugiaților. Vestea vine de la Bruxelles unde cele două părți discută intens de azi dimineață. Momentan, nu se știe exact ce prevede acest acord.
Premierul turc, Ahmet Davutoglu a dat asigurări că ţara sa are acelaşi obiectiv ca Uniunea Europeană: rezolvarea crizei imigranţilor. Liderul de la Ankara a discutat astăzi la Bruxelles cu oficialii europeni despre cooperarea dintre Turcia şi UE. Negocierile au fost destul de dificile, în condiţiile în care Ankara impune anumite condiţii.
„Turcia a primit 2,7 milioane de refugiaţi, fără vreun ajutor semnificativ de la nimeni. Vreau să reafirm faptul că Turcia va continua politica unei perspective umanitare. Desigur, UE şi Turcia au acelaşi scop, acelaşi obiectiv, să-i ajute pe refugiaţii sirieni şi să clădim corect un nou viitor pe continent . Acesta este scopul nostru”, a spus premierul Turciei.
Uniunea Europeană a propus ca Turcia să reprimească toţi imigranţii care ajung pe insulele greceşti din Marea Egee, situate în apropierea coastelor turceşti. În schimb, UE va lua refugiaţi sirieni direct din Turcia, va da ajutor pentru sirienii care au rămas pe teritoriul turc, va accelera negocierilor dintre Bruxelles şi Ankara pe tema integrării şi va crea un mecanism prin care cetăţenii turci ar putea vizita Europa fără vize.
„Întoarcerea refugiaţilor din insulele greceşti în Turcia este considerată o metodă bună prin care traficanţii şi-ar pierde afacerile. Odată ce începe procesul de retrimitere a imigranţilor în Turcia, trebuie să treacă doar câteva zile până când procesul de primire a refugiaţilor (n.red.: în Europa), în raport de 1 la 1, va fi iniţiat”, a spus Angela Merkel.
Premierul turc a declarat că sunt probleme cu privire la deschiderea unor noi capitole de negociere pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană.
„Nu am încercat să obţinem ceva prin exploatarea crizei imigranţilor. Nimeni nu ar trebui să aibă dubii în această privinţă dar, în acelaşi timp, nu vom accepta o propunere care ar transforma Turcia într-o închisoare în aer liber pentru imigranţi”, a spus Ahmet Davutoglu.
O mare problemă, care ar putea submina acordul dintre Turcia şi UE este cazul Ciprului. Preşedintele cipriot a spus că aderarea Ankarei la blocul comunitar nu poate fi grăbită până când Turcia nu va recunoaşte guvernul cipriot. Liderul de la Nicosia a ameninţat că-şi va folosi dreptul de veto.
digi24.ro
 

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …