Thursday , April 25 2024

Criza din Ucraina: Separatistii au doborat un avion de vanatoare Mig-29 ucrainean

mig-29

Separatistii pro-rusi au doborat un avion de lupta Mig-29 ucrainean in regiunea Luhansk, in timpul noptii, a precizat un purtator de cuvant al armatei duminica, relateaza Reuters.
Pilotul s-a catapultat si a fost ulterior gasit, a precizat purtatorul de cuvant.
“Un Mig-29 a fost doborat de teroristi duminica dimineata, dupa ce si-a indeplinit cu succes misiunea si a lichidat un grup” de rebeli, a precizat la randul sau Leonid Matiukhin, purtat de cuvant al operatiunii militare din est, pentru AFP.
Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a cerut NATO si Uniunii Europene sprijin militar pentru trupele ucrainene ce lupta contra separatistilor prorusi si a declarat ca alianta militara occidentala trebuie sa vina cu o noua strategie fata de Kiev, relata sambata Reuters.
Conflictul de patru luni din estul Ucrainei a ajuns in faza critica si un lider separatist a anuntat sambata ca rebelii din Ucraina au primit noi echipamente militare si trupe instruite in Rusia, si ca vor lansa o mare contraofensiva impotriva fortelor guvernamentale, scrie Reuters, citat de Agerpres.
Klimkin a declarat pentru postul de radio german Deutschlandfunk ca UE si NATO trebuie sa ia in considerare ceea ce ar putea si ar face daca regulile se incalca, adaugand ca acesta a fost cazul cand Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea in martie si este de asemenea valabil acum pentru actiunile Rusiei la Donetk si Lugansk.
“Este o intrebare foarte grea pentru Uniunea Europeana si NATO: Ce pot face ele practic… in cazul unui razboi in Europa declansat de o tara europeana?”, a afirmat el, potrivit unei transcrieri a interviului ce va fi difuzat duminica.
“Si de aceea, daca vor spune ‘Nu putem face mare lucru acolo’, aceasta da nastere la intrebarea: Cum poti fi vazut in continuare ca un partener responsabil?”.
Intrebat daca el cere UE si NATO ajutor militar, Klimkin a spus: “Da, desigur. Avem nevoie de ajutor militar pentru ca daca avem un astfel de ajutor, ar fi mai usor pentru trupele noastre sa actioneze pe teren”.
El a mentionat ca Ucraina se confrunta cu o situatie economica si financiara dificila incat are nevoie de ajutor chiar acum, pe care l-ar rambursa ulterior. Pe langa un ajutor direct, tara are nevoie de asemenea ca UE sa o ajute in implementarea reformelor, a notat Klimkin.
El a mai afirmat ca NATO trebuie sa adopte o noua strategie fata de Ucraina. Intrebat ce spera de la summitul NATO planificat in septembrie, el a spus ca ar dori ca Ucraina sa obtina sprijin politic, mai mult ajutor pentru trupele sale, ajutor in reforme si ajutor in domenii ca “lupta impotriva terorismului” si securitatea cibernetica.
Dar Klimkin a subliniat ca nu este vorba ca Ucraina sa devina membru NATO in acest moment, deoarece duce lipsa de consens in aceasta chestiune acasa.
El a mai spus ca pericolul unei invazii ruse este omniprezent, adaugand ca trupele ucrainene au fost vizate de tiruri trase de pe teritoriul rus aproape zilnic si ca Rusia a adus mercenari si arme in tara.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …