Friday , April 19 2024

Crimeea, "sub controlul complet al Moscovei". SUA cer trimiterea unei misiuni OSCE în Ucraina

rusi-crimeea

SUA au admis că “Moscova deţine control operaţional complet” asupra Peninsulei Crimeea, la două zile după ce trupele ruse au început să ocupe poziţii strategice în regiune, presând trupele ucrainene locale, fidele Kievului. În acest timp, occidentalii, în frunte cu membrii G7, şi-au multiplicat presiunile asupra Rusiei, acuzată de Ucraina că a ales războiul, pentru a încerca să găsească o ieşire dintr-unul dintre cele ai grave conflicte avute cu Moscova de la căderea Zidului Berlinului, relatează AFP. Miniştrii europeni de Externe se întâlnesc, luni, la Bruxelles pentru cea de-a doua reuniune de urgenţă pe tema Ucrainei în zece zile.
Statele Unite au anunţat, luni, că vor cere trimiterea “imediată” în Ucraina a unor observatori ai OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), relatează AFP.
Acest anunţ a fost făcut în urma unei reuniuni speciale a OSCE la Viena. O astfel de misiune va încerca în special să “garanteze protecţia drepturilor minorităţilor” şi “să vegheze la respectarea integrităţii teritoriale”, a pledat ambasadorul american Daniel Baer în faţa colegilor săi.
Banca centrală a Rusiei a urcat dobânda cheie cu 1,5 puncte, la 7%, pentru a asigura stabilitatea financiară, în timp ce rubla s-a depreciat luni dimineaţă cu 2% faţă de dolar şi a atins minime istorice faţă de un coş de monede de referinţă, iar bursa de la Moscova afişează un declin de peste 9%.
“Mutarea reprezintă, clar, un efort de a sprijini mai puternic moneda, care resimte presiuni astăzi (luni – n.r.) din cauza factorilor politici”, comentează pentru Bloomberg un economist al Bank of America.
Principalele temeri ale investitorilor privind economia rusă se referă la potenţialele sancţiuni economice care ar putea fi impuse de UE, SUA şi statele aliate în contextul tensiunilor din Ucraina.
Parlamentul ucrainean i-a cerut, duminică, preşedintelui rus Vladimir Putin să nu mobilizeze forţe ruse în Ucraina, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.
“Verhovna Rada anunţă apelul său către preşedintele rus Vladimir Putin de a preveni mobilizarea forţelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei”, a anunţat Parlamentul într-o declaraţie aprobată în sesiunea de duminică. Verhovna Rada a cerut, de asemenea, Rusiei să îşi retragă la baze militarii din cadrul flotei sale la Marea Neagră.
“Verhovna Rada cere îndeplinirea strictă a acordurilor de bază privind prezenţa Flotei ruse a Mării Negre pe teritoriul ucrainean, respectiv revenirea imediată a forţelor la bazele lor. Orice mişcare a militarilor, echipamentului greu şi armamentului trebuie făcută strict cu acordul organismelor ucrainene competente”, afirmă declaraţia.
Ucraina s-a declarat, duminică, “în pragul catastrofei”, ca urmare a “declaraţiei de război” a Rusiei şi pare să piardă rapid controlul Crimeei.
Rusia nu vrea război cu Ucraina şi aprobarea de către Parlamentul rus a unei intervenţii militare în Ucraina are ca scop, înainte de toate, să demonstreze intenţiile serioase ale Kremlinului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, citat de AFP.
“Rusia nu vrea război cu Ucraina”, a declarat duminică seara Grigori Karasin în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune Rossia 1.
“Sunt convins că nimeni din Rusia nu vrea război”, a adăugat el.
“Suntem împotriva folosirii unei astfel de terminologii pentru a discuta despre relaţiile cu Ucraine care ne este aproape”, a insistat el.
El a criticat statele occidentale care au ameninţat cu excluderea Rusiei din G8.
“Vom susţine toate forţele favorabile consolidării relaţiilor noastre bilaterale, cu atât mai mult cu cât de aceste relaţii depinde stabilitatea în Europa. Oamenii politici occidentali (…) trebuie să înţeleagă acest lucru”, a declarat Karasin.
În ceea ce priveşte decizia Consiliului Federaţiei (Senatul) de a autoriza forţele ruse să intervină în Ucraina, “noi credem că această decizie (…) va demonstra intenţiile serioase ale Federaţiei Ruse”, a subliniat el.
Valentina Matvienko, preşedintele Senatului rus, care a aprobat sâmbătă recursul la forţele armate ruse în Ucraina, a respins, de asemenea, ideea unui război. “Nu va avea loc niciodată un război între noi. Suntem popoare înfrăţite”, a declarat ea în aceeaşi emisiune.
 
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …