Thursday , April 25 2024

CRIMEEA: SUA au suspendat cooperarea militară cu Rusia. Nouă reuniune a NATO pe tema crizei

crimeea

Statele Unite au “suspendat toate legăturile militare” dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în Crimeea, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP.
Statele Unite suspendă “exerciţiile şi reuniunile bilaterale, escalele de nave şi conferinţele de planificare militară”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.
“Cu toate că Departamentul Apărării este interesat de relaţia militară cu Federaţia Rusia, dezvoltată în ultimi ani pentru a spori transparenţa, pentru a ameliora încrederea reciprocă şi pentru a reduce riscurile unor erori de apreciere, noi, în lumina evenimentelor recente din Ucraina, am suspendat toate legăturile militare”, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.
În ultimii ani, Washingtonul a beneficiat de sprijinul logistic al Moscovei în Afganistan.
“Facem apel la Rusia să detensioneze criza din Ucraina şi să îşi întoarcă la baze forţele din Crimeea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Potrivit purtătorului de cuvânt, militarii americani “supraveghează îndeaproape” evoluţia situaţiei şi se află “în contact strâns” cu aliaţii Statelor Unite, în special statele membre NATO.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, relatează Russia Today, în pagina electronică.
Putin a ordonat întoarcerea lor după un raport al Ministerului Apărării care afirmă că exerciţiile s-au desfăşurat cu succes, a declarat Peskov.
Exerciţiile militare surpriză din centrul şi vestul Rusiei au fost lansate miercuri. Acestea au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de război şi alte echipamente grele.
Putin, care a vizitat luni baza militari Kirillovsk din regiunea Leningrad, în nord-vestul Rusiei, a asistat la ultima fază a exerciţiilor.
Manevrele, decise pe fondul crizei politice din Ucraina, au fost considerate drept un semn al unei posibile incursiuni militare masive de căre unii observatori din Occident.
O reuniune de urgenţă a NATO va avea loc marţi, aceasta fiind solicitată de Polonia, care a invocat articolul 4 al tratatului Alianţei, spunând că îşi simte securitatea ameninţată.
UPDATE: Secretarul de Stat american, John Kerry, se află în drum spre Kiev.
Între timp, mai mulţi oficiali ai Congresului american dornici să susţină Kievul în faţa Moscovei şi-au exprimat intenţia, luni, de a adopta rapid măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de un miliard de dolari.
Kerry, a anunţat deja săptămâna trecută că Washingtonul pregăteşte un plan pentru garantarea unui eventual împrumut internaţional care se ridică la aceeaşi sumă. Însă Congresul dispune de mai multă putere decât Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sancţiuni împotriva unei ţări terţe.
CRIMEEA UPDATE: Ambasadorul rus la ONU a arătat o scrisoare prin care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a cerut lui Vladimir Putin intervenţia militară rusă pentru protejarea poporului ucrainean. Scrisoarea este datată 1 martie.
Exprimându-se în faţa Consiliului de Securitate, Vitali Ciurkin a citit “un mesaj” adresat de Ianukovici lui Putin în care fostul preşedinte ucrainean afirmă că “Ucraina este pe marginea războiului civil în urma evenimentelor de la Kiev”.
“Vieţile sunt ameninţate (…), oamenii sunt persecutaţi”, adaugă mesajul citat de ambasador.
Fostul preşedinte ucrainean “a cerut utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia Ucrainei”, a subliniat ambasadorul rus la ONU.
Intervenţia rusă în Crimeea are ca obiectiv “apărarea compatrioţilor şi cetăţenilor noştri”, a mai declarat Ciurkin, repetând poziţia Moscovei.
CRIMEEA UPDATE: Statele Unite apreciază că presupusul ultimatum emis de armata rusă trupelor ucrainene ar fi “o escaladare periculoasă” a crizei, dar Rusia a negat că ar exista vreun ultimatum, relatează AFP.
“Dacă informaţiile privind ultimatumul sunt reale, ar fi o escaladare periculoasă a situaţiei”, a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Crimeea, nu a emis niciun ultimatum militarilor ucraineni, afirmă un purtător de cuvânt al instituţiei, negând informaţiile în acest sens apărute în presă, relatează CNN. “Informaţiile despre presupusul ultimatum sunt o mizerie”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului Flotei ruse din Sevastopol.
“Dacă până mâine (marţi) dimineaţa la ora (locală) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unităţilor şi secţiunilor forţelor armate ucrainene din Crimeea”, sunt citaţi afirmând oficiali de la minister.
Până în acest moment nu există alte confirmări din alte surse ale acestui ultimatum, precizează BBC.
 
 

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …