Creditul Ioanei Băsescu de la CEC Bank, verificat de BNR

reportersite
28 noiembrie 2013, 18:19

ioana basescuBanca Naţională a României va face control în cazul creditului acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, informează România TV. Ministerul Finanţelor a solicitat această verificare, iar aceasta ar urma să se încheie până pe 9 decembrie. Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu a primit creditul pentru achiziţionarea unui teren de peste 290 de hectare în localitatea Nana din judeţul Călăraşi.
 
Întrebat în ce condiţii se poate demara o verificare din partea BNR pe creditul acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, directorul Direcţiei Supravegere din BNR, Nicolae Cinteză, a precizat: „Controlul se poate efectua ca urmare a unei autosesizări a BNR în situaţia în care impactul pe bancă ar fi foarte puternic şi banca ar avea de suferit din cauza aceasta sau ca urmare a unui solicitări. Această solicitare s-a făcut de către Ministerul Finanţelor în calitate de acţionar al băncii”. Cinteză a mai preciat că miercuri a primit solicitarea din partea Ministerului Finanţelor şi „probabil săptămâna viitoare va fi demarat procesul de verificare”.

„Este un control de conformitate care presupune o verificare mai aprofundată pe care noi o facem doar atunci când constatăm că verificare pe riscuri impune o astfel de verificare şi probabil că se va finaliza înainte de 9 decembrie, termenul prevăzut”, a mai spus Cinteză.

Ioana Băsescu arăta, în 14 noiembrie, că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 15 noiembrie, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.