Wednesday , July 6 2022

Cozile din vămi sunt și din cauza efectelor politicii dezastruoase de personal a instituției

Şiruri kilometrice de camioane s-au format de mai bine de două săptămâni, la punctele de trecere ale frontierei, una dintre cauze fiind efectele politicii dezastruoase de personal a instituției, susțin reprezentanții Sindicatului Național “Meridian”.
Potrivit unui comunicat remis miercuri, în ultima perioadă, la granițele țării noastre s-au produs cozi ce se întind pe zeci de kilometri, atât la intrarea dar și la ieșirea din țară.


“Conform informațiilor apărute în spațiul public, principala cauză, în special la frontiera de est, o reprezintă războiul provocat de Rusia în Ucraina, ce a determinat creșterea considerabilă a fluxului de mijloace de transport, format mai ales din tiruri încărcate cu cereale. Conform știrilor publicate, problemele existente ar fi cauzate mai ales de situația existentă în cadrul Vămii Române. În primul rând se impune precizarea că, după intrarea României în Uniunea Europeană, birouri vamale există numai la frontierele cu țările extracomunitare, respectiv Ucraina, Moldova și Serbia”, se menționează în comunicat.
Conform sursei citate, în al doilea rând, “trebuie spus că numărul lucrătorilor vamali din România este considerabil redus, raportat la necesitățile actuale”.
Astfel, potrivit sindicaliștilor, din 3.000 de posturi doar 2.800 sunt ocupate, iar din acestea doar câteva sute sunt alocate la frontieră. Prin comparație, în Polonia, o țară de aproximativ două ori mai mare, atât ca suprafață cât și ca populație, există un număr de 15.000 de posturi, iar în Bulgaria, o țară pe jumătate atât ca locuitori cât și ca teritoriu, există un număr de 4.500 angajați.
“În al treilea rând, dotările aflate în posesia vameșilor sunt la minimul necesar, aparatura de control (scannere) a rămas doar la stadiul de promisiuni, iar angajații nu au nici măcar uniforme de serviciu, ele nemaifiind achiziționate de ani de zile. În prezent, pentru a se diminua cozile de tiruri, s-a luat măsura mutării temporare a câtorva zeci de lucrători la vămile din Est și Constanța, precum și efectuarea de controale comune cu Vama din Moldova, unde trebuie arătat că raportul de angajați este de 3 la 1 față de România”, se mai precizează în comunicat.
Sindicaliștii susțin că problema cozilor de tiruri va fi rezolvată însă doar parțial, “măsurile dispuse în prezent nefiind unele de viitor”.
Astfel, conform reprezentanților Meridian, soluția delegării angajaților este doar una provizorie, deoarece aceasta se poate aplica doar câteva luni pe an.
“Dezastrul din Vamă actual legat de personal și dotări, cauzat și de numeroasele disponibilizări efectuate de-a lungul timpului, nu poate fi rezolvat prin astfel de măsuri arbitrare. Considerăm că în astfel de cazuri se impune, de urgență, reanalizarea schemei de personal, recrutarea unui număr suficient de angajați și cumpărarea cât mai grabnică a aparaturii de control (scannere)”, susțin sindicaliștii.
Sindicatul Național al Polițiștilor și Funcționarilor Meridian reprezintă și are printre membrii săi mai multe sute de lucrători vamali. (Agerpres)

Vezi si

Iohannis: Nu avem un plan de a intra în austeritate, nu intenționez sa accept un nou experiment de acest tip cu România

Klaus Iohannis a susținut marţi seară o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Întrebat dacă …