Friday , September 30 2022

Cozi la chioscuri pentru "Charlie Hebdo", revista care apare in 3 milioane exemplare

cozi charlie hebdo

Astăzi se împlineşte o săptămână de la atacul care a şocat Franţa şi toată lumea occidentală. Atentatul sângeros de la redacţia Charlie Hebdo nu încetează să uimească prin brutalitatea şi sângele rece al teroriştilor. Supravieţuitorii masacrului de la Charlie Hebdo nu capitulează în faţa terorismului. Ediţia de astăzi a publicației satirice iese pe piaţă tipărită într-un record absolut de 3 milioane de exemplare. Și are pe copertă o caricatură cu profetul Mahomed. Între timp, în Franţa apar noi ameninţări teroriste. O altă revistă de satiră de la Paris – „Le Canard enchaîné” – anunţă că în redacţie au ajuns mai multe mesaje de ameninţare, cum ar fi „Este rândul vostru”.
Tirajul acestui număr omagial este de aproape 60 de ori mai mare decât cel obişnuit. Potrivit presei franceze, o parte a comunităţii musulmane este indignată de reproducerea desenelor cu profetul Mahomed, pe care le consideră ofensatoare la adresa islamului.
Toată lumea la Paris şi în întreaga lume aşteaptă noul număr Charlie Hebdo. Va fi tipărit în 3 milioane de exemplare, iar prima pagină conţine o caricatură cu profetul Mahomed, relatează trimisul special al Digi24 la Paris, Raluca Lunculescu.
„Este un număr care a ieşit în durere şi bucurie în acelaşi timp. Suntem bucuroşi că l-am putut face, suntem bucuroşi că a ieşit pe piaţă, însă a fost greu. Numărul trebuia să spună ceva despre evenimentul cu care am fost confruntaţi”, a declarat, marți, Gerard Briard, editor-şef la „Charlie Hebdo”.
Iată de ce pe copertă sunt desene cu profetul Mahomed, deşi tocmai acest gen de caricaturi au adus moartea în redacţia Charlie Hebdo.
„Pe prima pagină am desenat un om care plânge, un om de treabă care plânge. Este Profetul Mahomed. Îmi pare rău că l-am desenat încă o dată, dar Mahomed pe care l-am desenat eu este înainte de toate un om de treabă care plânge. (…) Şi, da, sunt Charlie, sunt poliţist, sunt evreu, sunt musulman şi sunt, de asemenea, ateu”, a declarat, cu lacrimi în ochi, Renald Luyzier, caricaturist.
În aceste condiţii, primul număr de după atacuri are toate şansele să doboare record după record – la comenzi, vânzari, zone de distribuţie.
„Nivelul cererii este incredibil: primării, companii, cumpărători din străinătate. Am avut chiar şi un băiat de 14 ani din Italia care ne-a trimis un e-mail: Pot cumpăra un exemplar? Pot rezerva un număr?”, a relatat Patrick Andre, director la Serviciul de Distribuţie a Presei. „Avem capacitatea de a scoate ediţii suplimentare, pentru orice client, în fiecare zi, pentru a evita inclusiv specula. Putem publica 25-30.000 de exemplare pe oră, apoi ele sunt pregătite, aduse aici, unde le reîmpărţim pentru centrele regionale, şi de acolo ajung la chioşcuri”, a completat el.
În acelaşi timp, distribuitorii au vrut să îi ajute şi ei pe jurnaliştii de la „Charlie Hebdo”, aşa că au hotărât să distribuie gratuit primul milion de exemplare.

Vezi si

George Simion, dus la secție de polițiști, după ce a condus cu permisul suspendat. El se afla la protest în Piața Victoriei, joi noapte

Liderul AUR, George Simion, a fost dus la secţia de Poliţie, după ce poliţişti Brigăzii …